Viking Link løfter sløret for en fjern fortid

 

Arkæologerne håbede, at de havde fundet et gravsted fra germansk jernalder, og at den døde havde fået fine gaver med i graven, som nu skulle frem i dagens lys 1600 år efter. Derfor var det lidt af en skuffelse, da arkæologerne forleden måtte konstatere, at skyggen i jorden viste sig at være aftryk af et grubehus – et lille værksted, hvor en af vores forfædre for omkring 1600 år siden måske har lavet lerpotter.  

Vi er på ruten, hvor Energinet om et års tid begynder at lægge det danske landkabel til Viking Link. I god tid forinden undersøger arkæologer fra bl.a. Ark Vest den 76 km lange rute for spor af vores forfædre, og indtil videre har arkæologerne gjort flere interessante fund, der fortæller om menneskelig aktivitet i området siden bondestenalderen. Bl.a. har arkæologerne til deres egen overraskelse fundet spor af en landsby fra germansk jernalder med huse, en brønd, værksteder, veje og landbrug ved Lunde vest for Nørre Nebel. 

Når arkæologerne er færdige med deres undersøgelser på kabelruten, lægges den opgravede jord tilbage i renden – for at blive fjernet igen, når kablet skal graves ned. Det kan lyde molboagtigt, men ved at få lavet de arkæologiske forundersøgelser tidligt, er Energinet sikker på ikke at skulle stoppe kabelarbejdet, hvis arkæologerne gør fund, som kræver en langvarig udgravning.

I videoen her kan du møde Claus Markvardsen, Energinets tilsynsførende, og høre arkæologerne fortælle om deres fund og de metoder, de anvender.