Byggepladsen set fra oven
Nybyggeriet med den gamle station Revsing i baggrunden.

Rejsegilde på omformerstationen i Revsing

Konverterstationen til Viking Link er godt på vej i Revsing ved Vejen. Forleden var der rejsegilde med taler, hurra-råb og tak til håndværkerne.

For præcis otte år siden opstod ideen om en el-forbindelse mellem Storbritannien og Danmark – det, vi i dag kender som Viking Link. I begyndelsen var det bare en streg på et kort med en firkant i hver ende, som symbolisererede omformerstationerne i hhv. England og Danmark.

Begge ”firkanter” – eller stationer – er nu godt på vej til at blive virkelighed. Så godt, at der forleden var rejsegilde på den danske station i Revsing ved Vejen. 130 håndværkere og indbudte gæster fra leverandører og underleverandører – cirka 250 mennesker i alt – deltog i rejsegildet, som blev markeret med taler, hurraråb, tak til håndværkerne, og den traditionelle pølsevogn.

Omformerstationen skal omdanne strømmen fra Viking Link fra veksel- til jævnstrøm og omvendt, så strømmen kan transporteres mellem Danmark og Storbritannien.

Vikingeinspireret udsmykning på gavl

Vikingekunst på facaderne

Gæsterne fik først en lille rundvisning på byggepladsen og kunne blandt andet se, at udsmykning af bygningerne allerede er godt i gang. På facaderne bliver der monteret plader, som danner et mønster, der er inspireret af vikingernes kunst.

Fra Energinet talte administrerende direktør Henrik Riis fra Eltransmission og projektdirektør på Viking Link, Søren Damsgaard Mikkelsen. Der var desuden taler fra hovedentreprenørerne MT Højgaard og Bravida Danmark, og fra Siemens Energy, som leverer konverteranlægget.

Rejsegilde-kranse på byggepladsen

Et kæmpe skridt mod grøn omstilling

Viking Link er et kæmpe skridt i retningen mod den grønne omstilling, og stoltheden over at være med i et så vigtigt projekt gik som en rød tråd gennem talerne.

Henrik Riis nævnte den aktuelle situation med stigende priser på el og gas og manglen på benzin i Storbritannien.

I fremtiden vil energi til biler ikke være noget, vi slås om.

”Her er det meningen, at vi skal fylde grøn strøm på vores biler, og at der er grøn strøm til alle. Det kan lige så godt være grøn strøm, som kommer fra solpaneler i Nordafrika som fra vindmøller i Nordsøen. Når vi producerer for meget, behøver vi ikke at sætte vindmøllerne i stå. Vi kan eksportere til andre lande, og producerer vi for lidt, vil vi gerne kunne importere fra udlandet,” sagde han og slog fast, at projekter som Viking Link gør energisystemet bedre forberedt og mere robust.

”Med Viking Link gør vi os klar til en grøn fremtid og en bedre verden,” sagde Henrik Riis.

Bump på vejen

At der er bump på vejen blev også nævnt, for byggeriet har blandt andet været ramt af udfordringer med vejret, corona-situationen og mangel på diverse materialer.

Søren Damsgaard Mikkelsen fortalte om stregen på papiret og de to firkanter, som nu er blevet til et stort projekt. Ud over at han er imponeret og enormt stolt over projektet, havde han også ros til sikkerhedskulturen på byggepladsen – en ros, som gik igen i entreprenørernes taler.

Omformerstationen skal stå færdig i 2023.

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.