Business Case for Kriegers Flak CGS

Verdens første havbaserede elnet på Kriegers Flak i Østersøen

Hent rapport

 

Energinet og den tyske partner 50Hertz etablerer verdens første havbaserede elnet på Kriegers Flak i Østersøen. Elnettet udnytter nettilslutningsanlæg til tyske og danske havmølleparker til at skabe en elforbindelse mellem to lande.

Med Kriegers Flak Combined Grid Solution (CGS) vil Østdanmark og Nordtyskland blive koblet sammen med en elforbindelse på 400 megawatt (MW). Forventningen er, at etableringen af anlægget vil begynde i slutningen af 2016 eller i begyndelsen af 2017. Elforbindelsen vil være klar til drift i slutningen af 2018.

Den nye elforbindelse vil medvirke til at opretholde den høje elforsyningssikkerhed i Østdanmark. Forbindelsen vil få en kapacitet på 400 MW. I de timer, hvor strømmen fra havmøllerne ikke lægger beslag på hele kapaciteten, stilles den overskydende kapacitet til rådighed for markedet. Således vil det østdanske elmarked have adgang til ekstra 400 MW, uanset om det er vindstille eller blæsevejr.

Lukninger af kraftværker i Østdanmark vil ifølge Energinets beregninger betyde, at der i 2020 vil mangle 250 MW, for at der er tilstrækkelig kapacitet til at dække behovet for strøm på alle tider af døgnet og året.

Den nye elforbindelse vil også forbedre integrationen af vindkraft i regionen. Det vil sige, at vindkraftens værdi hæves, og den grønne omstilling understøttes.