Første skib på vej mod kommende energiøer

Energiøer: Miljø og natur i centrum

Dyre- og planteliv kommer under lup, havbund- og undergrund undersøges grundigt, og naboer inddrages før Danmarks største anlægsprojekt, energiøerne kan søsættes. 

Før Danmark kan bygge energiøer, skal Energinet sikre, at det eksisterende miljø og naturen i områderne bliver påvirket mindst muligt.

Energinet skal undersøge de udpegede områder til energiøerne. Forundersøgelserne omfatter screening og boringer af havbund og undergrund og miljøundersøgelser på land, hvor dyre- og planteliv kommer under lup.

Tag med det første skib til Energiø Nordsøen
Mandag d. 3. maj 2021 sejlede det første skib nogensinde ud med et konkret ærinde ved den kommende energiø i Nordsøen. Følg den historiske begivenhed i videoen.

Vær med, når vi undersøger den bornholmske undergrund
I videoen kan du se den maskine, som kan bore ned på 35 meters dybde for at undersøge sammensætningen af de mange forskellige jordlag i området. Naturen på Bornholm er helt enestående og skiller sig ud fra resten af Danmark, blandt andet fordi der findes grundfjeld under den sydbornholmske muld. Det har gjort arbejdet med boringerne anderledes men også interessante for GEO, som undersøger jorden for Energinet. Undersøgelserne skal hjælpe Energinet med at placere bygninger og kabler til Energiø Bornholm bedst muligt i forhold til den bornholmske undergrund. Hør Thomas Hansen fra GEO fortælle mere om de præcise boringer, håndteringen af den opsamlede jord og se hvordan vi bliver klogere på den bornholmske geologi.