Sådan ser en underboringsmaskine ud. Her et eksempel fra den jyske vestkyst. Maskinen der skal foretage prøveboringerne på Bornholm vil blive stille op på markerne et stykke fra kysten. Foto: Red Star Photo

Prøveboringer skal teste undergrunden hvor kabler kan komme i land

Energinet begynder i dag på en række prøveboringer, for at teste undergrunden langs Bornholms sydkyst, på steder hvor kablerne til Energiø Bornholm muligvis skal føres i land.

Energinet har allerede gennemført en række geotekniske og geofysiske undersøgelser af den bornholmske undergrund. Undergrunden langs med kysten består af skiftende lag af sand- og lersten som vi gerne vil have mere viden om. Derfor er der behov for at udføre yderligere boringer på tre udvalgte steder på Bornholms Sydkyst.

”Det kan lyde lidt underligt, at vi skal ud og lave nye prøver. Men vi vil gerne afprøve om undergrunden faktisk ser ud, som vi tror, på de steder, hvor der muligvis skal føres kabler i land. Det gør vi med en anden type boring. En såkaldt styret underboring, hvor vi kan bore oppe fra marken og under vandet ved kysten, hvor kablerne kommer ind. Det er en mindre men samme type boring vi skal lave til hvert kabel, så vi kan skåne kysten mest muligt og få søkablet op på land, hvor det skal forbindes med landkablet”, fortæller Tove Krogh Stockmarr, der er projektleder på forundersøgelserne på Energiø Bornholm.

Boringerne udføres med en specialiseret underboringsmaskine, med et særligt borehoved, der kan styres i alle retninger. På den måde kan boringen starte oppe på marken et stykke inde på land og bore under strandeng eller overdrev uden at forstyrre naturen. Prøveboringerne fortsættes ud under havet før de stoppes et godt stykke under havbunden. Boringen vil derfor på intet tidspunkt gennembryde havbunden. Normalt bruges underboringer på udvalget kabelstrækninger for at minimere forstyrrelser ved jordoverfladen. Det kan for eksempel være ved krydsning af veje, åer eller beskyttet natur.

”Nu må vi i gang og se, hvordan det går med boringerne. Vi forventer at blive meget klogere på, hvordan vi skal gribe opgaven an, når vi til sin tid skal i gang med at lave boringerne og installere kablerne”, siger Tove Krogh Stockmarr.

Prøveboringerne foretages syd for Søndre Landevej øst og vest for Sose Odde. De begynder i dag og fortsætter i omkring en måned.

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.