Udgravning
Billede fra arkæologiske forundersøgelser ved Sdr. Stenderup i Jylland.

Arkæologiske undersøgelser på Fyn begynder til februar

Til februar begynder Energinet at lave arkæologiske undersøgelser på Fyn, inden byggeriet af Baltic Pipe går i gang.

De arkæologiske undersøgelser på Fyn var oprindelig planlagt til maj 2020. Men på grund af erfaringer fra udgravninger på Baltic Pipe på Sjælland bliver de nu fremrykket til februar 2020. Det sker for at sikre, at arbejdet kan være færdigt, inden selve rørledningen skal bygges. I alt har 202 lodsejere på Fyn modtaget besked om de kommende arkæologiske undersøgelser.

På jagt efter fortiden

De arkæologiske undersøgelser på Fyn laves af Odense Bys Museer, Østfyns Museer og Øhavs-museet Faaborg. I første omgang laves en forundersøgelse af hele området, hvor rørledningen skal ligge for spor af historiske fortidsminder. Det foregår ved at lave såkaldte søgerender i et omkring 32 meter bredt bælte langs med rørledningen. Her fjernes det øverste lag muldjord, så råjorden nedenunder kan undersøges for spor. De steder, hvor der skal være rørlagerpladser eller arbejdsarealer, undersøges større områder.

Eventuelle fund markeres og analyseres, og arkæologerne beslutter, om der er fund, som skal undersøges. Herefter laver arkæologerne egentlige udgravninger, for at undersøge området nærmere og sikre eventuelle fortidsminder.

Ifølge museumsloven har en bygherre pligt til at standse arbejdet, hvis der under jordarbejde findes spor af fortidsminder. Der laver Energinet forundersøgelser, for at have eventuelle fund afklaret og udgravet inden selve anlægsarbejdet begynder.

Fuld erstatning

Energinet kan ikke på forhånd sige, hvor lang tid undersøgelserne tager på den enkelte ejendom, da det kommer an på, hvad arkæologerne finder. Lodsejere bliver kontaktet i god tid inden undersøgelserne. Energinet giver fuld erstatning til lodsejerne for tab og skader. Når undersøgelserne er færdige, bringer Energinet området tilbage i samme stand, som da vi overtog det.

Det arkæologiske arbejde på Fyn forventes at være færdigt i december 2020.

Læs mere

Du kan læse mere om projektet på vores hjemmeside og abonnere på nyheder om Baltic Pipe på Fyn her

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.