Endrup-Grænsen projektet kipper med flaget: Endelig klar med miljøtilladelse og landsplansdirektiv

Minister for landdistrikter, Louise Schack Elholm, underskrev i sidste uge bekendtgørelsen om landsplandirektivet for den kommende 400 kV-forbindelse mellem Endrup og grænsen. Bekendtgørelsen træder i kraft 12. juni 2023, og samme dag udsteder Miljøstyrelsen også projektets miljøtilladelse (§25-tilladelse). Dermed kan Energinet endelig sætte flueben ved godkendelse af begge 400 kV-projekter i Vest- og Sønderjylland og igangsætte næste fase, nemlig lodsejerforhandlinger for den sydlige strækning.

I dag offentliggjorde Energinet, at myndighederne har godkendt både landsplansdirektiv og miljøtilladelse for den kommende 400 kV-forbindelse mellem Endrup og Klixbüll på den anden side af den danske grænse til Tyskland. Begge træder i kraft 12. juni 2023, og det betyder mere konkret, at Energinet nu for alvor kan igangsætte forberedelserne til anlægsarbejdet på strækningen. I første omgang betyder det lodsejerforhandlinger, og borgerne på strækningen vil i den kommende tid blive kontaktet af Energinets rettighedskonsulenter om et 1. lodsejerbesøg.

Den proces er der mange lodsejere der har ventet længe på, og dagens nyhed er derfor til stor glæde for chefprojektleder, Christian Jensen:

- Vi er rigtig glade for, at vi i dag har modtaget den endelige tilladelse til projektet. Det betyder først og fremmest, at vi kan få startet processen med de lodsejere, som bliver berørt af projektet. De har ventet i lang tid på at få klarhed, og vi er rigtig glade for nu at kunne komme videre med det forløb. Det er også afgørende, at vi kan komme i gang med forberedelserne af selve anlægsarbejdet.

Anlægsarbejdet venter forude

Selve arbejdet på luftledninger og kabelanlæg på strækningen går ikke i gang med det samme. Arbejdet skal afvente, at der bliver indgået aftale mellem Energinet og de enkelte lodsejere, der skal lægge jord til. Den proces forventer Energinet at være færdige med i det første halvår af 2024, men man regner med at begynde på anlægsarbejdet allerede i begyndelsen af 2024.

På det nordlige luftledningsprojekt, Endrup-Idomlund, er lodsejerforhandlinger i fuld sving. Her er forventningen, at man kan gå i gang med at bygge i starten af oktober i år.

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.