Energiø Bornholm

Bornholm skal være energiø og dermed opsamlingssted for grøn strøm fra havvindmøller i Østersøen. Energinet står for at bygge de eltekniske anlæg og anlægge kabler, som skal binde strøm fra havvindmøllerne sammen med det danske elnet og sende strøm til Tyskland.

 

Folketinget har besluttet at etablere Energiø Bornholm. Energiø Bornholm er et pionerprojekt inden for den grønne omstilling. Energiøen giver mulighed for at udnytte det store potentiale for vindenergi i Østersøen. 

Med Energiø Bornholm opstilles 3 GW havvindmøller i Østersøen syd for Bornholm. Strømmen fra vindmøllerne opsamles og omformes til jævnstrøm i en omformerstation på Bornholm, som forbindes med elkabler til Sjælland og Tyskland.

Energinet er bygherre for de el-tekniske anlæg og kabler, som skal binde strømmen fra havvindmøllerne sammen med det danske elnet og sende strøm til Tyskland. Energinet arbejder med at udvikle og planlægge tekniske løsninger samt forberede indkøb af de omfattende kabelanlæg, el-tekniske komponenter med mere, inden arbejdet kan begynde.

Energinet samarbejder med Tysklands transmissionsselskab, 50Hertz, om forberedelsen af en fælles hybrid elforbindelse mellem Danmark og Tyskland via Energiø Bornholm.

Læs mere om Energiø Bornholm her

Projektinformation

Projekttype

Udlandsforbindelser

Projektstatus

?

Godkendt

Region

Danmark i øvrigt

Godkendende instans

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Forventes i drift

Projektledelse