Sammensvejsede rør, klar til at blive trukket under sundet

Grøn Gas Lolland-Falster har krydset Grønsund

Nu er den første af i alt tre underboringer på projektet fuldført.

Det krævede både snilde og præcision, da to gravemaskiner opstillet på hver sin side af sundet på henholdsvis Farø og Falster borede sig vej under Grønsund.

Det tog omkring 10 dage, før de to bor mødte hinanden på den 1,9 kilometer lange underboring.

Dermed er den længste af i alt tre underboringer, der skal foretages i arbejdet med Grøn Gas Lolland-Falster, fuldført.

"Vi har boret helt ned til 80 meter under havets overflade. Det er et kompliceret arbejde at lave så lang en underboring, hvor to maskiner skal møde hinanden", siger projektchef Claus Poetzsch.

Strækningen under Grønsund er blevet ekstra lang, da boringen begynder et godt stykke inde på Falster-siden for at undgå at rydde et skovområde, så røret i stedet for løber under skoven.

Maskiner borer først med et 12-tommers bor (cirka 30,5 cm). Herefter udvides hullet til den dobbelte størrelse med et 24-tommers bor.

Efter den veloverståede underboring var næste skridt at føre gasrøret igennem. Røret var forinden blevet svejset sammen på det nordlige Falster til en længde på over to kilometer. Ved at svejse et øje fast i den ene ende blev røret herefter trukket igennem det nyborede hul.

Selve rørtrækningen begyndte klokken fire om morgenen og var afsluttet ved midnatstid.

"Det var en kæmpe milepæl for projektet. Når vi er færdige ved Grønsund, går arbejdet videre på de næste underboringer med først Færgestrømmen og siden hen Guldborg Sund. Grønsund var den længste og mest vanskelige strækning, og derfor er vi glade for det veludførte arbejde", siger Claus Poetzsch.

Kontakt

Projektchef Claus Poetzsch

xclpo@evida.dk

+4553721035

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.

Fakta om Grøn Gas Lolland-Falster

Projektet skal krydse tre sunde

  • Grønsund, Færgestrømmen og Guldborgsund
  • Rørene bliver koblet til det eksisterende gasnet i Everdrup nær Næstved.