Energinet undersøger havbunden i Vejle Fjord som forberedelse til nyt elkabel

Energinet tager hul på forberedelserne på et nyt elkabel mellem Horsens og Fredericia med undersøgelser af havbunden

Fra mandag den 5. september og de kommende uger kan sejlere, surfere og kajakroere i Vejle Fjord møde et nyt fartøj, der sejler langsomt i pendulfart tværs over fjorden.

Skibet Rambunctious skal foretage de indledende undersøgelser af havbunden i fjorden som forberedelse til et nyt elkabel, som Energinet etablerer mellem Fredericia og Horsens. Kablet er planlagt til at krydse 4,4 km over fjorden fra kysten mellem Brejning og Mørkholt på sydsiden til Daugård Strand på den nordlige side af fjorden.

Undersøgelserne foretages med specialiseret udstyr, der med forskellige metoder skanner havbunden og giver et billede af, hvordan den er sammensat.

”Vi har behov for at vide, hvordan havbunden ser ud, så vi kan planlægge den mest optimale krydsning af fjorden. Det er afgørende, at vi ved, hvad vi kan støde på, inden vi vælger, hvordan kablet skal etableres på havbunden. I første omgang kigger vi på og skanner havbunden. Det er med til at give os et godt billede af, hvordan havbunden under vandet er bygget op,” siger geolog Hannes Koopmann, der er ansvarlig for forundersøgelserne i Energinet.

Når arbejdet på fjorden er afsluttet, skal resultaterne analyseres. Herefter vil der være behov for at lave yderligere geofysiske samt geotekniske undersøgelser, hvor det blandt andet undersøges, om der er objekter på og under havbunden, og der foretages prøveboringer for at undersøge undergrunden. Derfor vil der i løbet af oktober måned blive sat yderligere to skibe ind, Lili og Jack V, med slæbende udstyr og borerig.

”Her får vi behov for at lave boreprøver for at bekræfte de ting, vi finder i de geofysiske undersøgelser. Eller vi kan få behov for at undersøge områder nærmere, hvis vi er i tvivl om, hvordan undergrunden er sammensat,” siger Hannes Koopmann.

Forundersøgelserne af Vejle Fjord er afgørende for at fastlægge den mest optimale ruteføring og anlægsmetode, der tager størst muligt hensyn til havbunden i fjorden. De indledende undersøgelser i Vejle Fjord forventes at tage omkring to uger. De to skibe i oktober forventes at bruge 4 til 6 uger. Undersøgelsesfartøjet vil i perioden sejle ud fra Brejning Havn.


Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.