Kabel erstatter luftledning mellem Ribe og Esbjerg

Energinet er i gang med at planlægge, hvor de nye kabler skal placeres. Berørte lodsejere bliver inddraget i planlægningen

Planerne om at lægge en række luftledninger på 150 kilovolt-niveau i jorden og etablere nye højspændingskabler i det sydvestlige Jylland er kommet et skridt videre, og Energinet er nu klar med et forslag til, hvor kablerne mellem Ribe og Lykkegaard i Esbjerg skal ligge. Forslaget er sendt til de borgere, som kan få det nye kabel i deres jord. Ifølge Energinets forslag lægges kablet parallelt med den eksisterende luftledning på hovedparten af strækningen.

- Vi havde planlagt at invitere de involverede lodsejere til et dialogmøde om linjeføringen, men må opgive det på grund af corona-restriktionerne. Alle lodsejere på strækningen vil dog blive direkte kontaktet af Energinet og dermed få lejlighed til at drøfte linjeføringen med os, siger projektleder Martin Hinrichsen, Energinet.

Arbejdet med at lægge det ca. 25 km lange kabel går i gang i midten af 2022 og afsluttes med udgangen af 2022. Herefter fjernes de eksisterende ledninger og master.

Grøn omstilling kræver stærkere elnet

 Hovedparten af de nye kabler i det sydvestlige Jylland er en udløber af en politisk aftale fra 2018, som betyder, at de kommuner, der skal lægge jord til den nye 400 kilovolt luftledning mellem Holstebro og grænsen, får kabellagt 150 kV luftledninger. Energinet lægger dog også kabler mellem Ribe og Andst og mellem Ribe og Holsted.

- Der sker store forandringer i elsystemet i disse år, og det gælder også i Sydvestjylland, hvor 150 kilovolt nettet skal kunne opsamle de stigende mængder vedvarende energi fra vindmøller og solceller. Det er baggrunden for, at vi også forstærker 150 kilovolt nettet i området, siger Martin Hinrichsen.

Hele kabelprojektet i det sydvestlige Jylland forventes at være færdigt sidst i 2024.

Se forslaget til linjeføring

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.