Rørene graves fri og skæres over med en skæremaskine. De tages op af jorden ved hjælp af gravemaskiner og et 30 tons spil.

Fem kilometer af den gamle gasrørledning er nu taget op

Energinet er i gang med sidste del af arbejdet, der skal bane vejen for den nye højhastighedsjernbane på Vestfyn. 13,5 kilometer gasrør skal være fjernet til sommer.

Energinet er nu i gang med sidste del af arbejdet med at gøre plads til den nye højhastighedsjernbane på Vestfyn. 27 kilometer naturgasledning er omlagt, fordi den lå i vejen for jernbanen.  

Sidste år gik den nye gasrørledning i drift, og i begyndelsen af marts gik Energinet så i gang med at fjerne dele af den gamle ledning. I alt 13,5 kilometer gasrør skal være fjernet, inden sommeren går på hæld. Mange bilister på den vestfynske motorvej har formentlig lagt mærke til, at arbejdet er godt i gang, fordi rørene er synlige på markerne langs motorvejen.

Optagningen foregår på den måde, at rørene graves fri og skæres over med en skærebrænder. De tages op af jorden ved hjælp af to gravemaskiner og et 30 tons spil. I første omgang efterlades rørene på stedet, men senere samles de ved asfaltvej, hvor de kan hentes af en lastbil. Firmaet Munck er hovedentreprenør på opgaven.

Tidsplanen holder på trods af regn
”Vi følger tidsplanen, selv om vi bøvler lidt med al den regn, vi har fået her i foråret. Indtil videre har vi taget cirka fem kilometer rør op af jorden, altså over en tredjedel af strækningen. Vi bevæger os fortrinsvis fra vest til øst, afhængigt af hvor vi kan komme til for vand på markerne,” fortæller Energinets byggepladsleder Ralph Quitzau.

Rørene, som har ligget i jorden i over 40 år, transporteres til Holland, hvor de skrottes. Der er ikke et marked for brugte gasrør.

To måle- og regulatorstationer skal også fjernes. Station Koelbjerg på Bøgebjerglund i Vissenbjerg er helt afsluttet, og på Gelstedvej i Aarup vil Billesbølle-stationen være væk i midten af næste uge. To linjeventilstationer i henholdsvis Blommenslyst og i Nr. Aaby skal også fjernes.

Udeståender fra 2023 klares nu
Den nye gasrørledning blev lagt i jorden og taget i brug i 2023. Rørene er dækket til, men på grund af vintervejret manglede der lige sidste afsluttende arbejde med at lægge muld på og tilbagelevere jorden til lodsejerne. Det drejer sig om en strækning på cirka syv kilometer. Det er entreprenøren Aarsleff nu i gang med.

Kontakt

Nogle rør bliver liggende

Vejdirektoratet er bygherre på projektet. Energinet har aftalt med bygherren, hvor gasrørene skal fjernes, og hvor de kan blive liggende. Det er blandt andet af økonomiske grunde, at de ikke bare tages op på hele strækningen.

Klik HER for at se, hvor gasrørene fjernes, og hvor de skal blive liggende.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.