Vejrguderne udfordrer Thor men projektet er nu halvvejs

Den ekstreme regn i år har udfordret THOR anlægsprojektet ved Holstebro. Projektet følger dog tidsplanen og er godt halvvejs.

Det har været et ekstremt vådt og regnfuldt år. Regnen har udfordret de fleste af os, og også Energinets anlægsprojekt THOR er mærket af vejrgudernes mindre velsindede humør.

Ved Volder Mark, tæt på Holstebro, er Energinet ved at bygge en 220 kV GIS-højspændingsstation, der skal forbinde koncessionsvinderens (RWE´s) 1 GW havmøllepark ”Thor Wind Farm” fra Vesterhavet og lede strømmen videre ind i landet.

Højspændingsstation ved Volder Mark

Den nye højspændingsstation ved Volder Mark skal være med til at lede strømmen fra den kommende havvindmøllepark videre ind i landet. Den ligger tre km fra Vesterhavet og bliver 40 gange 20 meter lang og bred, og 12 meter høj.

Knokler for at blive færdige
Projektet følger tidsplanen, men er udfordret af det våde vejr, fortæller senioringeniør Henrik Lundgård Andersen fra Konstruktioner:

”Grundvandsspejlet har været det største problem, da vandet ligger så højt. Det er en udfordring, når du skal fire meter ned, og så har regn gennem hele sommeren og efteråret gjort, at der i dag står fugt inde i bygningen. Det forsøger vi at løse lige nu ved at hive fugten ud med varmeblæser”, fortæller Henrik.

Lige nu er godt en snes håndværkere i gang med murværk, tagarbejde, indvendige gulve og vægge samt installationer. Selve bygningen skal stå færdig til februar. Den bliver 40 gange 20 meter og 12 meter høj.

”Der skal helst være fint vejr indtil jul, ellers får vi endnu en udfordring med murværket. Vi har en stram tidsplan, men hvis vejret er ok, så når vi det”, siger Henrik Lundgård Andersen.

Tæt koordinering med Vestkystprojektet
Længere inde i landet, på højspændingsstationen ved Idomlund. er de ved at være færdig med konstruktionerne. Der bygges en ny 220 kV højspændingsstation. Den bliver forbundet til 400 kV stationen i Idomlund, som Energinets Endrup-Idomlund projekt (Vestkystprojektet), er i gang med at udvide.

Henrik Lundgård Andersen arbejder også på Energinets anlægsprojekt Vestkystprojektet. Det er en stor fordel, når de to projekter lige nu begge er i gang i Idomlund.

Det er også samme entreprenører og lokale håndværkere, der arbejder på begge højspændingsstationer. Det sikrer god koordinering mellem projekterne, fortæller Henrik. 

En af de største underboringsopgaver i Danmark pt.
Udover de to højspændingsstationer skal der naturligvis også etableres en kabelforbindelse, der kan lede strømmen videre fra Volder Mark og ind til stationen ved Idomlund. Kabelforbindelsen består af et dobbelt kabel-system og er 30 km lang.

Underboringsarbejdet startede i august 2023. Det var ret tidligt, men det skyldes, at der skal bores i alt 7 trace-km, hvilket ved tre faser og dobbelt-system fører til i alt 42 km underboringer i alt.
Det er rent faktisk en af de største underboringsopgaver i Danmark lige pt.

Selve kabelanlægget er planlagt til etablering fra marts 2024 til oktober 2024, hvis vejrguderne tillader det.

De to højspændingsstationer ved Volder Mark og Idomlund samt kabelforbindelsen sættes i drift i starten af 2025.

Idomlund dronefoto

Ved Idomlund bygger THOR projektet en 220 kV højspændingsstation tæt på den eksisterende 400 kV højspændingsstation, som Vestkystforbindelsen er i gang med at udvide. Arealet mellem de to stationer vil Energinet efterfølgende beplante, så det bliver et stort grønt område.

Højspændingsstation ved Volder Mark

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.