Borgermøde om Hesselø Havvindmøllepark med fokus på Hovegård Højspændingsstation

Tirsdag 13. august klokken 18.30 - 21.00 afholdes borgermøde om miljøvurdering af landanlæg for Hesselø Havvindmøllepark med fokus på udvidelse af Hovegård Højspændingsstation. 

Tilmeld dig borgermødet

Udvidelse af Hovegård højspændingsstation

Energinet udvider og renoverer Hovegård højspændingsstation som et led i den grønne omstilling. Stationen ligger i Hove nær Ballerup.


Klik på kortet for at zoome ind på et interaktivt kort. Det åbner i nyt vindue.

Hvad skal der ske?

Hovegård Højspændingsstation er af ældre dato og skal derfor renoveres. Samtidig skal en kommende vindmøllepark i Kattegat, Hesselø Havvindmøllepark, tilsluttes elnettet ved Hovegård. Stationens kapacitet skal desuden øges for at kunne håndtere mere strøm til og fra andre forbindelser i fremtiden. Samlet kræver det en udvidelse af den eksisterende station.

Udvidelsen betyder, at der skal opkøbes jord især øst og vest for den nuværende station. Der er allerede indgået aftaler om opkøb eller dialog om opkøb i gang.  Det er desuden forventningen, at der skal terrænreguleres i området. Og landevejen umiddelbart øst for den nuværende højspændingsstation skal flyttes mod øst. Rundt om højspændingsstationen etableres afskærmende beplantning, ligesom der laves tiltag for at beskytte og fremme dyre- og plantelivet i området.  


Hvad er baggrunden?

Danmark er godt i gang med den grønne omstilling. I fremtiden skal vi bruge mere og mere strøm, blandt andet til transport og opvarmning. Og strømmen skal være grøn – det vil sige, den skal komme fra vedvarende energikilder som sol og vind.

Folketinget besluttede i 2022, at Danmark i 2030 skal have firedoblet produktionen af strøm fra vindmøller på land og solcelleparker. 

Energinet har allerede gang i udbygningen af transmissionsnettet for el, men der er behov for fortsat udbygning, så vi kan transportere de stærkt stigende mængder grøn strøm og undgå flaskehalse i elnettet. Strømmen skal transporteres fra de egne, hvor strømmen produceres til de områder, hvor elforbruget er størst, blandt andet hovedstadsområdet og de andre store byer.


Den nuværende højspændingsstation ved Hovegård set fra luften


Miljøkonsekvensvurdering i gang

Stationsudvidelsen i Hove er i færd med at gennemgå en miljøvurderingsproces, hvor Energinet udarbejder en miljøkonsekvensvurderingsrapport med Miljøstyrelsen som myndighed. Miljøkonsekvensrapporten skal redegøre for de største, forventede miljøpåvirkninger, som projektet har - og mulige afbødende tiltag.

Processen for miljøkonsekvensvurdering indeholder to offentlige høringsfaser, som Miljøstyrelsen står for. Den første offentlighedsfase blev afholdt i 2022 og er afsluttet. Den anden offentlige høringsfase er i offentlig høring frem til 12. september 2024. På den baggrund forventer Miljøstyrelsen at træffe sin afgørelse i sensommeren 2024. Se høringsmateriale for miljøkonsekvensrapporten her.

Processen for miljøkonsekvensvurdering indgår som en del ansøgningen til landdelen af Hesselø Havvindmøllepark. Se mere.


Landsplandirektiv på vej

Sideløbende er Plan- og Landdistriktsstyrelsen i gang med at udarbejde det planmæssige grundlag, et såkaldt landsplandirektiv, for det område, hvor højspændingsstationen er planlagt. 

Det endelige udkast er sendt i offentlig høring sammen med miljøkonsekvensrapporten. Se høringsmateriale for landsplandirektivet her.


Oversigtstegning af den kommende højspændingsstation ved Hovegård


Dialog med lokalområdet op til anlægsstart

Høringsfasen for henholdsvis landsplandirektivet og for miljøkonsekvensrapporten forløber samtidig. Som led i den offentlige høring om plangrundlaget og miljøkonsekvensvurderingen afholdes et borgermøde den 13. august. Læs mere og tilmeld dig borgermødet her.

Når anlægsarbejdet skal i gang, vil beboere og virksomheder i området vil modtage information og blive inviteret til et informationsmøde. De vil desuden få mulighed for løbende at holde sig orienteret via hjemmeside, nyhedsmails og via lokale tiltag.

Energinet er i kontakt med alle direkte berørte lodsejere for at lave aftaler om opkøb af jord, dér hvor udvidelsen er planlagt. Det gælder også på ejendomme, som vil blive berørt af støjgener fra den kommende højspændingsstation, og derfor også skal opkøbes af Energinet.

Tid

Aktiviteter

Forår 2024

Arkæologi og geotekniske undersøgelser

Sommer 2024

8 ugers offentlig høringsfase med borgermøde om miljøkonsekvensvurdering og landsplandirektiv om frem til 12. september 2024. 

Sommer 2024 – sommer 2025

Aftaler om køb af jord og ekspropriationsforretning

Forår 2025

Anlægsarbejde i gang på nuværende stationsareal

Efterår 2025

Anlægsarbejde i gang på kommende stationsareal

2029

Stationsudvidelse færdig

Hjemmesiden vil blive opdateret med mere information om projektet, når miljøtilladelsen er opnået. 

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor skal Hovegård højspændingsstation udvides?

Højspændingsstationen ved Hovegård skal med mere end 40 år på bagen renoveres og udvides, så den kan efterkomme fremtidens behov for grøn strøm. Desuden har Energistyrelsen bedt Energinet gøre klar til, at en kommende havmøllepark i Kattegat kan kobles på elnettet ved Hovegård.

Hvilken betydning har Hovegård for elnettet?

Hovegård er den vigtigste højspændingsstation på Sjælland, som forsyner hele hovedstadsområdet med strøm. Derfor har den stor betydning for forsyningssikkerheden.

Hvorfor er der brug for at udvide Hovegård Højspændingsstation?

Med den grønne omstilling kommer strømmen i stigende grad fra vindmøller og solceller, som produceres på havet og ude i det åbne land. Strømmen skal derfor transporteres over længere afstande frem til byerne, hvor forbruget af strøm er stigende. Flere og flere kører for eksempel i elbil og bruger el til opvarmning af boligen. Ligesom mange virksomheder også i stigende grad skifter over til at bruge el i produktionen.

Hvorfor er det lige Hovegård Højspændingsstation, der skal udvides?

Hovegård højspændingsstation er placeret meget praktisk i forhold til at modtage strøm fra havvindemølleparken ved Hesselø og sende den videre til hovedstadsområdet. Det er altid en afvejning af fordele og ulemper, når en højspændingsstation skal bygges eller udvides.

Som udgangspunkt er der mindre påvirkning af omgivelserne ved at udvide en eksisterende station end ved at bygge en helt ny. Hovegård Station er desuden placeret praktisk tæt på hovedstadsområdet, og har mange forbindelser til det øvrige højspændingsnet på Sjælland.

Hvordan bliver man som nabo i området berørt af udvidelsen?

Højspændingsstation vil fylde mere i området i fremtiden end i dag. Energinet opkøber jord, der hvor stationen skal ligge. Derfor vil der være arealer, som i dag er marker og mose, som ikke vil være tilgængelige i fremtiden.

Der bliver taget hensyn til både visuelle gener og støjgener gennem forebyggende tiltag som beplantning og støjisolering af transformerne. Dermed vil højspændingsstationen overholde de vejledende støjgrænser, som gælder for boligområder.

Rundt om hele højspændingsstationen bliver der plantet grønt, dvs. træer og buske, i en bredde på minimum 10 meter. Ad åre vil det betyde, at installationerne på højspæn-dingsstationen ikke vil være ret synlige udefra.

Hvilke andre Energinet-projekter er der gang i i området?

Hesselø Havmøllepark skal lave en kabelforbindelse mellem Gilleleje og Hovegård, for at tilslutte havmølleparken til Hovegård. Læs mere her.

Der er en 400 kV forbindelse, der går fra den vestlige side af Hovegård til Roskilde Fjord og Jægerspris. Der skal kabellægges i løbet af 2028-2029. Læs mere her.

Kontakt

HØRING AF MILJØKONSEKVENSRAPPORT OG LANDSPLANDIREKTIV FOR LANDANLÆG FOR HESSELØ HAVVINDMØLLEPARK

Miljøstyrelsen og Plan- og landdistriktsstyrelsen har sat høring i gang for hhv. miljøkonsekvensrapport og udkast til § 25-tilladelse samt udkast til landsplandirektiv for landanlæg for Hesselø Havvindmøllepark. Indsigelser og bemærkninger skal være modtaget senest den 12. september 2024.

Find materiale fra Miljøstyrelsen her

Find materiale fra Plan- og landdistriktsstyrelsen

Projektinformation

Projektstatus

?

Godkendt

Region

Københavnsområdet

Forventes i drift