Ny rapport om lokal fleksibilitet i de nordiske landes elsystemer

De fire nordiske TSOer har udgivet en fælles rapport om lokal fleksibilitet i elsystemer

De fire nordiske transmissionssystemoperatørerne (TSOer) har udgivet en rapport, der giver et indblik i, hvordan TSOerne i de nordiske lande arbejder med at sikre størst mulig lokal fleksibilitet i fremtidens energisystem. Fleksibilitet og særligt lokal fleksibilitet er afgørende for udviklingen af fremtidens grønne energisystem i forhold til blandet balancering af elsystemet og håndtering af flaskehalse i elnettet.

Rapporten fra de nordiske TSOer i Finland, Sverige, Norge og Danmark giver indsigt i, hvordan de nordiske lande aktivt arbejder for at bringe forskellige lokale løsninger for fleksibilitet i spil blandt andet i en række pilotprojekter. Dette sker i tæt samarbejde med de nationale netvirksomheder og andre aktører i elmarkedet. 

Rapporten har til formål at dele viden om de nordiske projektet med henblik på at skabe videndeling på tværs af de nordiske lande. Fra Danmark præsenteres best-practise fra den danske TSO-DSO samarbejde samt eksempler på fælles DSO-TSO-projekter om ny tarifmodel og lokal aktivering af fleksibilitet på Lolland til håndtering af flaskehalse i TSO-nettet.

Signe Horn Rosted, Områdeleder for Elmarked i Elsystemansvar A/S, udtaler: "Rapporten er et resultat af et samarbejde mellem de fire nordiske TSO'er og giver overblikket over i alt 12 nordiske projekter, der bidrager til udviklingen af nye løsninger for at komme i mål med til et dekarboniseret elsystem."

Læs rapporten (kun engelsk).

 


In English:

The four Nordic transmission system operators (TSOs) have published a report that provides an overview of projects on local flexibility. The report “Local flexibility projects in the Nordics – Experiences on R&D, pilot projects and local DSO-TSO cooperation” provides insight into how different solutions work in different contexts in the Nordic countries, especially offering best practices for establishing TSO-DSO cooperation and possibilities of complementing grid reinforcements with flexibility solutions.

The report from the TSOs of Finland, Sweden, Norway and Denmark comprises collective reporting on how to unlock local flexibility. The basic challenges are alike across the Nordics, but projects are developed to work with the existing national solutions. Knowledge sharing is highly prioritized, however, and harmonized future solutions can coexist and support efficient trade with electricity across the Nordics. This report is a result of the Nordic TSOs' cooperation and provides an overview of 12 projects in the Nordics on local flexibility including TSO-DSO projects related to developing new solutions for a decarbonised system.

Read the report.

 

 

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.