Go-live-dato for 15-minutters ubalanceafregningsperiode er bekræftet: 22.05.2023

De nordiske TSO'er har anmodet om udsættelse af implementering af 15-minutters ubalanceafregningsperiode (ISP) til 22.05.2023. De nordiske nationale regulatorer har godkendt udsættelsen i henhold til anmodningerne herom, og den fælles go-live-dato for 15-minutters ISP bekræftes dermed.

Overgangen fra 1 time til 15 minutter vil ske mandag 22.05.2023 kl. 00.00 CET, i starten af en ubalanceafregningsperiode. Omstillingen til 15-minutters ubalanceafregning betyder også muligheden for at handle med 15-minutters produkter i de nordiske intraday- og balancemarkeder. Energimålinger vil i en vis udstrækning overgå til 15-minutters intervaller baseret på lokal lovgivning/regulering.

Overgangen til højere tidsopløsning på de nordiske elmarkeder påvirker aktørerne bredt og kræver ændringer i mange systemer og processer.

De nordiske TSO’er vil gerne sikre en succesfuld implementering og yde tilstrækkelig støtte, og de er derfor ved at planlægge webinarer, hvor interessenter vil blive informeret om fremtidige krav og specifikationer. Der bliver også lavet en implementeringsvejledning til aktører. Kommunikation med interessenter bliver på engelsk på det nordiske niveau og på lokale sprog på lokalt/nationalt niveau.

Det første nordiske webinar forventes afholdt i Q2 2021, mens den første udgave af implementeringsguiden forventes udgivet i Q1 2022.

Da Norge endnu ikke har implementeret den europæiske forordning om fastsættelse af retningslinjer for balancering af elektricitet i norsk lovgivning, skal Statnett sende en formel anmodning om dispensation til den norske regulator. Norge følger dog samme tidsplan som de øvrige nordiske lande. 

Kontakt

Janne Heikka, projektleder 15 min ISP
Janne.heikka@fingrid.fi

 

Karsten Feddersen, Energinet
KAF@energinet.dk

 

Meri Viikari, Fingrid
meri.viikari@fingrid.fi

 

Lars Olav Fosse, Statnett
lars.fosse@statnett.no

 

Daniel Sommar, Svenska Kraftnät

daniel.sommar@svk.se

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.