Opstart af indkøb af kapacitetsreserver i Vestdanmark

   

Efter 5 år med levering af den automatiske frekvensgenoprettelses reserve (aFRR) fra Norge skal Energinet igen til at indkøbe aFRR hos markedsaktørerne i Vestdanmark. Det giver nye indtjeningsmuligheder for markedsaktører i Vestdanmark

Den 27. december vil Energinet gennemføre udbuddet for januar måned 2020 og indkøbe 100 MW. Indkøbet vil derefter finde sted på månedsbasis.

Der er gode muligheder for de markedsaktører, som er godkendt til at deltage i aFRR-kapacitetsmarkedet. aFRR kan f.eks. leveres af termiske kraftværker, elkedler, affaldsfyrede kraftværker mv.  Markedsktører, der ønsker at finde ud om de kan levere aFRR og blive godkendt, kan kontakte Energinet for at få nærmere information. Rammerne for deltagelse i markedet kan findes i ”Systemydelser til levering i Danmark - Udbudsbetingelser” eller ved kontakt til Henning Parbo (hep@energinet.dk). Derudover har Energinet også annonceret mulighed for at deltage i pilotprojekt om deltagelse i aFRR markedet med nye teknologier (se her).

Aftalen om levering fra Norge er ophørt, da Forsyningstilsynet har truffet beslutning om, at godkendelsen af reservationen på elforbindelsen mellem Norge og Danmark ikke kunne forlænges. Energinet forventer, at Vestdanmark på sigt vil indgå i det nordiske marked for aFRR kapacitet og europæiske marked for aFRR aktivering.

Aktivering af kapacitetsreserven afregnes til spotpris +/- 100 kr./MWh.

Kort om rammerne for indkøbet:

  • Indkøbet af aFRR kapacitet foretages på månedsbasis – dvs. aktørerne skal være i stand til at levere aFRR kontinuert i hele måneden.
  • Der vil blive udbudt +/- 100 MW som et symmetrisk produkt.
  • Minimum budstørrelse: 1 MW.
  • Maksimum budstørrelse: 50 MW.
  • Afregningsprincip for kapacitetsbetaling: Pay-as-bid.
  • Afregning af leveret energi sker i henhold til udbudsbetingelserne.
  • Priser og mængder for de accepterede bud vil blive offentliggjort på Energinets hjemmeside.

Fremover vil auktionen over aFRR kapacitet blive gennemført næstsidste hverdag i måneden.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.