Nordisk rapport om inerti i elsystemet

Energinet har afleveret en rapport til Forsyningstilsynet om behovet for at indføre en nedre grænse for elsystemets inerti til håndtering af dynamisk stabilitet.

I overensstemmelse med artikel 39.3(a) i forordning (EU) 2017/1485 fra 2. August 2017, establishing a guideline on electricity transmission system operation (SOGL) har Energinet og de andre nordiske TSO’er analyseret om der skal indføres en nedre grænse for det nordiske elsystems inerti for at opretholde frekvensstabiliteten i synkronområdet. Den udviklede rapport er i linje med artikel 39.3(a) videregivet til Forsyningstilsynet og de andre nordiske regulatorer.

 

Resultatet af undersøgelsen

Rapporten påviser at det endnu ikke er nødvendigt at fastsætte en minimumsinerti for det nordiske synkronområde. Inertien i systemet afspejler den synkrone roterende masse fra f.eks. termiske, vand- og atomkraftværker. I stedet er det mere effektivt at opretholde den transiente frekvensstabilitet ved at anvende den hurtige frekvensreserve (FFR) som et bidrag til FCR-D.

Frekvensstabiliteten i normaldrift, small signal stability, opretholdes ved at indføre de foreslåede nye tekniske krav til FCR-N og FCR-D. De nye krav testes i et nordisk pilotprojekt i andet halvår af 2021, og Energinet og de andre nordiske TSO’er er ved at udarbejde en metodeanmeldelse i overensstemmelse med artikel 154.2 i SOGL der forventeligt vil blive sendt til Forsyningstilsynet og de andre nordiske regulatorer senest medio 2022.

Derudover kan en begrænsning af den dimensionerende hændelse (N-1) anvendes som et afhjælpende tiltag i ekstreme situationer. Rapporten Requirement for minimum inertia in the Nordic power system beskriver analyserne nærmere, link til rapporten.

 

Intet behov for at fastsætte en minimumsinerti

Da rapporten konkluderer at det i den nærmeste fremtid ikke er nødvendigt at fastsætte en minimumsinerti for det nordiske elsystem vil Energinet ikke udvikle et forslag til dette indenfor 6 måneder jævnfør artikel 39.3(b) og artikel 6.3(a). En opdatering af analysen udføres om 2 år til september 2023.

 

Kontakt information

Energinet: Thomas Dalgas Fechtenburg, +4523460422, trm@energinet.dk

Fingrid: Mikko Kuivaniemi, +358303955188, mikko.kuivaniemi@fingrid.fi
Tuire Kujansuu, +358405965931, tuire.kujansuu@fingrid.fi

 

Statnett: Oda Skeie, +4798859783, oda.skeie@statnett.no

 

Svenska kraftnät: Henrik Ekestam, +4610 475 86 53, henrik.ekestam@svk.se

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.