Ny metode godkendt: Vind- og solenergi kan bruges til at balancere elsystemet
Metoden gør det muligt, at vind- og solenergi kan bruges som kapacitetsreserve og dermed kan el fra vind og sol være med til at balancere elsystemet. Forsyningstilsynet godkendte metoden 14. december 2021, og metoden er nu med til at gøre elsystemet mere fleksibelt.
Energinet indkøber reserver for at være i stand til at håndtere store udfald og til at balancere elsystemet. Reserver kan være kraftværker, men med en ny metode kan også producenter af vind- og solenergi byde ind som reserve.
Den nye metode er blevet testet og netop godkendt af Forsyningstilsynet. Det har nemlig vist sig, at vind- og sol-produktion godt kan fungere som reserver og dermed levere forsyningssikkerhed, så der altid er strøm i forbrugernes stikkontakter.
Reserver sikrer balancen
I takt med, at energisystemet omstilles til 100 % grøn energi, forventes ubalancer ikke at blive mindre, og uforudsete hændelser vil stadig kunne ske. Reserver kan hjælpe Energinet med at skrue op og ned for elforbrug og -produktion og dermed sikre balancen og opretholdelse af den nødvendige frekvens i elsystemet.
Derfor er det godt, at vind og sol nu også kan spille med, for jo flere forskellige typer af reserver, desto mere sikker bliver balancen i det grønne elsystem. Samtidig giver det god mening, at de vigtigste vedvarende energikilder også er med til at balancere samme system - også uden at der er backup-reserver.
Så stor fleksibilitet som muligt
Energinet arbejder løbende på at skabe så stor fleksibilitet i elsystemet som muligt. Det sker ved, at man undersøger, hvordan alle tænkelige typer af elproduktion eller -forbrugere kan levere reserver til Energinet og dermed være med til at understøtte balancen i et kommende 100 % vedvarende elsystem.
Vil du vide mere?
I metoden, som er godkendt af Forsyningstilsynet, er der tale om tilføjelser til det eksisterende grundlag for levering af kapacitetsreserver, der skal sikre teknologineutralitet og tilstrækkelig leveringssikkerhed uanset den/de bagvedliggende teknologi/-er.
Link til Forsyningstilsynets godkendelse (udkast til afgørelse per 7. december).
Metoden er implementeret i Energinets krav ved ”Prækvalifikation af anlæg og aggregerede porteføljer” gældende for alle reserver, hvor kravene for prognosekvalitet er beskrevet i bilaget.
Tilsvarende er metoden implementeret i Energinets ”Udbudsbetingelser for systemydelser til levering i Danmark”.