Tidslinje over de kommende implementeringer på balancemarkederne

Der er mange projekter i gang og dermed mange ændringer på vej på balancemarkederne. Energinet anerkender, at de mange aktiviteter og ændringer er komplekse og at sammenhængende og konsekvenserne kan være vanskelige at forstå og forudsige.

Derfor har Energinet, på opfordring fra aktørerne, lavet en tidslinje, som kan hjælpe med at skabe overblik over de kommende ændringer på balancemarkederne og hvordan de enkelte implementeringer er afhængige af hinanden.

Hvis der er spørgsmål til overblikket, sammenhænge eller de enkelte projekter, er I velkommen til at række ud. Har I forslag til hvordan vi kan hjælpe yderligere med at skabe overblik og forståelse for den komplekse fremtid på balancemarkederne, må I ligeledes gerne række ud til os.

  1. PICASSO er implementeringen af det fælles europæiske aFRR energiaktiveringsmarked for både DK1 og DK2. Ændringerne sker på baggrund af krav i EBGL, og vil give de danske aktører mulighed for at afsætte aFRR energi i et europæisk marked.
  2. aFRR kapacitetsmarkedet i DK1 ensrettes med det nordiske kapacitetsmarkedet, hvor DK2 deltager. Dog bliver det som et lokalt indkøb i DK1 alene. Ændringerne sker desuden for at ensrette kapacitetsmarkedet med det nye aFRR energiaktiveringsmarked. Overgangen til aFRR CM i DK1 er afhængig af overgangen til PICASSO.
  3. Flow-based er den nye nordiske kapacitetsberegningsmetode. Flow-based implementeres i første omgang for day-ahead markedet.
  4. Trilateralt mFRR CM er et fælles mFRR kapacitetsmarked for Danmark (DK1 og DK2), Sverige og Finland. Ændringerne sker for at skabe en samfundsøkonomisk gevinst og er tilladt igennem EBGL. Det trilaterale mFRR kapacitetsmarked vil give danske aktører i både DK1 og DK2 mulighed for at afsætte mFRR kapacitet til Sverige, hvor der i dag indkøbes både mFRR op- og nedreguleringskapacitet.
  5. mFRR EAM er det automatiske nordiske mFRR energiaktiveringsmarked, der implementeres som et led i den trinvise proces imod integration på MARI. mFRR EAM implementeres for at sikre en sikker og stabil overgang til det fælleseuropæiske mFRR energiaktiveringsmarked, MARI. mFRR EAM go-live er afhængig af en række andre projekter, hvoraf nogle allerede har haft go-live. Blandt de tilbageværende afhængigheder er bl.a. flow-based. mFRR erstatter således det allerede kendte nordiske regulerkraftmarked, og er et stort, og afgørende, skifte i forhold til at kunne opretholde frekvensen i Norden med den øgende mængde vind og sol der kommer ind i systemet.
  6. Nordisk dimensionering er et projekt, der skal sikre en korrekt indkøbt mængde af kapacitet i Norden. Ændringerne implementeres idet øgede normalubalancer kan kræve et højere kapacitetsindkøb. Det er i første omgang aftalt i Norden, at der ikke købes færre balanceringsreserver end i dag. For Danmark betyder dette, at vi ved overgangen til mFRR EAM fortsat vil købe 900 MW opregulering samlet set. Dynamisk dimensionering medfører at den indkøbte kapacitetsvolumen kan variere time for time baseret på de forventede ubalancer i indkøbsperioden. Denne metode indføres da der fremadrettet ikke er behov for den samme mængde kapacitetsreserver i alle timer. Nordisk og dynamisk dimensionering implementeres samtidig for mFRR opreguleringsreserver og har baggrund i et fællesnordisk samarbejde. Det forventes at Nordisk dimensionering og dynamisk dimensionering implementeres i december sammen med over gangen til mFRR EAM.
  7. 15 minutters MTU er implementeringen af 15 minutters tidsopløsning for mFRR energibud. Ændringen er en del af den trinvise implementering af MARI og sker i forbindelse med overgangen til 15 minutters MTU intraday-markedet.
  8. Ubalanceafregning er en ændring af beregningen af ubalanceprisen, således at den fastsættes med baggrund i både mFRR og aFRR. Dette betyder, at fremtidens ubalancepris er afhængig af prisudviklingen for både mFRR og aFRR energiaktivering. Desuden ændres den måde, hvorpå mFRR aktiveringen afregnes ift. ubalancevolumen. Ændringen sker på baggrund af et krav i EBGL. Ændringen skal implementeres i forbindelse med overgangen til PICASSO, dog har Energinet valgt at udskyde implementeringen både fordi, metoden skal godkendes først og fordi metoden bedst kan implementeres, når både aFRR og mFRR er i 15 min MTU. Ændringerne svarer til de ændringer der implementeres i Finland på baggrund af deres overgang til PICASSO i juni 2024.
  9. Ubalancegebyret ændres på baggrund af arbejdet med ”Full Cost Balancing”. Ændringen sker med udgangspunkt i Nordisk & dynamisk dimensionering, som medfører et ekstra indkøbe af reserver i perioder med forventede høje normalubalancer. Ubalancegebyret ændres, således at omkostninger til at dække et øget reserve indkøb, der opstår på baggrund af høje normaludbalancer, afholdes af dem, der forårsager ubalancer i systemet. Full Cost Balancing skal metodegodkendes inden ubalancegebyret ændres. Desuden er Energinet åben for dialog med aktørerne om en gradvis indfasning. Pt. forventer Energinet en gradvis indfasning af Full Cost Balancing fra Q1 2026.
  10. MARI er implementeringen af det fælles europæiske mFRR energiaktiveringsmarkedet for både DK1 og DK2. MARI erstatter det nordiske mFRR EAM og er sidste del af den trinvise implementering. Ændringerne sker på baggrund af krav i EBGL.

Kontakt

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.