Deklarationer
Strømmen er sammensat af el fra mange kilder og det har forskellige miljøpåvirkninger.
Hvordan strømmen er sammensat afhænger af hvordan sammensætningen opgøres, og til hvilket formål.
Om deklarationerne
En deklaration angiver brændselsfordelingen samt de tilhørende miljøpåvirkninger ved forbrug af 1 kWh. Energinet udsender 3 deklarationer med hvert deres formål:
- Timedeklaration: Ny deklaration, der har til formål at komme så tæt på hvad der rent faktisk leveres i stikkontakten som muligt
- Miljødeklaration: Miljødeklarationen er en målestok for den grønne omstilling
- Eldeklaration: Finansiel deklaration, baseret på køb og salg af certifikater.
Der er forskellige holdninger til hvorvidt en el-kunde i sit grønne regnskab bør anvende de faktiske emissioner (fysisk leveret el), eller de finansielle deklarationer, dvs. elhandlernes eldeklaration.
Begge deklarationer er relevante. Køb af certifikater er en måde at sikre der på årsniveau er produceret grøn energi svarende til ens elforbrug, og eldeklaration fortæller hvad der rent finansielt er tilbage, når garantierne er indfriet. Faktiske emissioner beregnes ud fra timedeklarationen.
Timedeklaration (beregn din deklaration)
Det har i praksis stor betydning hvor og hvornår kan bruger sin el. Faktisk svinger CO2 per kWh fra næsten nul til op imod 4-500 gram/kWh, og der er kun et ekstra incitament for flytte sit forbrug, hvor det er praktisk muligt. De elbilejere der f.eks. vælger at lade deres elbil efter CO2 signalet, skal naturligvis også honoreres igennem et lavere CO2 udslip på deres personlige grønne regnskab. Det samme gælder de fjernvarmeværker, der anvender el til produktion af fjernvarme, ofte på tidspunkter med høj andel af VE.
Formålet med timedeklarationen er komme tættere på en deklaration af den el, der leveres fra stikkontakterne. En mere præcis deklaration af fysisk leveret el har længe været efterspurgt, og derfor er deklarationen desuden opdelt på DK1 og DK2.
Ulempen er at beregningen af emissioner bliver noget mere komplicerede, da det kræver adgang til forbruget på timeniveau, der så skal flettes sammen med deklarationen. Energinet har derfor udviklet en applikation, hvor alle elkunder kan få beregnet lige præcis deres deklaration, og samtidig se hvor ”grøn” deres timeprofil er i forhold til gennemsnittet. Beregn din deklaration her:
https://din-deklaration.eloprindelse.dk/
Deklarationen udgives igennem følgende datasæt på Energidataservice:
- Dækning af forbrug per time Declaration, Consumption coverage per Hour - Dataset - ENERGI DATA SERVICE
- Emissioner per time Declaration, Emission per Hour - Dataset - ENERGI DATA SERVICE
- CO2 prognose, udgives et døgn i forvejen
- CO2 emission, beregnet i realtid som en tilnærmet værdi
ELOPRINDELSE er en demonstration af en ambitiøs timebaseret løsning til dokumentation af grøn strøm, hvor markedet for oprindelsesgarantier ikke kun understøtter udbygning, og men også en ægte indpasning af grøn energi.
Miljødeklaration
Miljødeklarationen er en målestok for den grønne omstilling af elsystemet, hvor dansk produktion holdes op imod dansk forbrug baseret på balancen i hver time. Dansk produktion forbeholdes brug i Danmark, for at give det bedste billede af den teoretiske grad af selvforsyning. Har tidligere også været benyttet som deklaration for hvad der reelt leveres i stikkontakten, men her anbefales brugen af timedeklarationen
Til miljødeklarationerne af fysik leveret el knytter sig følgende publikationer fra Energinet:
- Foreløbig miljødeklaration 2020
- Miljørapporten 2019
- Miljødeklaration 2018 endelig
- Miljødeklaration 2019 endelig
- Historiske data samt beregner
Eldeklaration
Eldeklarationen omhandler den finansielt leverede el. EU stiller krav om, at alle elkunder kan få oplyst en eldeklaration fra deres forsyningsselskab eller elhandler. I Danmark varetages dette krav med Elmærkningsbekendtgørelsen. Den forpligter elhandlere til at lave deklarationer for deres levering af elektricitet til forbrugerne i det forgangne kalenderår.
Generel eller individuel deklaration
Der findes to typer eldeklarationer. En generel deklaration, der benyttes ved mærkning af almindelige elleverancer, og en individuel deklaration, der benyttes ved mærkning af strøm hvortil der er udstedt certifikater. Ved den individuelle deklaration garanterer elhandleren, at der er opkøbt de nødvendige certifikater til at levere den el, der fremgår af deklarationen. Den generelle deklaration udgør i det væsentlige sammensætningen af den produktion, der er tilbage, når produktion solgt på certifikater, er trukket ud. Bemærk at certifikater sælges frit over grænserne.
Energinet udarbejder den generelle deklaration, som vi frit stiller til rådighed for elhandlerne, når de skal informere deres slutkunder.
For elhandlerne
Er du elhandler, er du selv ansvarlig for at lave individuelle deklarationer for elleverancer med en brændselssammensætning og miljøpåvirkning, der adskiller sig fra almindelige elleverancer. Desuden er du ansvarlig for at dokumentere oplysningerne i den individuelle deklaration.
Energinet har udviklet et standardskema til at formidle eldeklarationen over for forbrugerne. Standardskemaet er designet ud fra det hensyn, at forsyningsselskabet eller elhandleren kan tilføje eget navn, logo, adresse og hjemmeside.
Er du elhandler, så skal du sende din erklæring til denne mail: eldeklaration@energinet.dk
Aktuelle eldeklarationer
VIGTIGT: Den generelle eldeklaration for 2019 er som følge af revision blevet justeret, og kan derfor midlertidigt afvige fra din elhandlers eldeklaration. Energinet beklager de ulemper, det måtte medføre.
Tidligere deklarationer
Sammenhæng i deklarationerne
Alle tre deklarationer tager i mere eller mindre grad udgangspunkt i danske produktioner, men hvor timedeklarationen og miljødeklaration justeres ind efter den fysiske udvekslingen, justeres eldeklaration ind efter udvekslingen af oprindelsesgarantier.
Eldeklarationen inkluderer kun dansk produktion i det omfang, at der ikke udstedes oprindelsesgarantier på den. Da der udstedes oprindelsesgarantier på langt størstedelen, udgør dansk VE produktion kun en meget lille del af den generelle eldeklaration. Da langt færre køber strøm på oprindelsesgarantier, altså ”importere” grøn strøm, må den ”eksporterede” VE produktion erstattes af et EU residualmiks, som har store andele af atomkraft og kul.
For miljø og eldeklaration regnes der kun ud fra den faktiske udveksling af el. Til miljødeklarationen forbeholdes dansk produktion de danske forbrugere, og der nettoimporteres præcis det, der er behov for til at dække forbrug. I timedeklarationen sidestilles import med dansk produktion, og derfor fylder import mere i timedeklarationen end i miljødeklarationen. Til gengæld er dette princip mere i overensstemmelse med det faktiske forhold. Samtidig medregnes ikke det egetforbrug, der f.eks. er fra solceller på taget, da den del af produktionen ikke leveret til nettet. Forskellene i deklarationer er illustreret her:
Klik på billedet for at se det i fuld skærm
Hvis du vil læse mere om hvordan deklarationerne udarbejdes og hvordan de hænger sammen, henvises til notatet: Regnskabspraksis for Miljø- og eldeklaration