Ny rapport viser omkostningseffektive veje til at dekarbonisere Europas gassystem frem mod 2050
Gas for Climate offentliggør i dag rapporten ’Gas Decarbonisation Pathways 2020-2050’, som viser forskellige veje til, hvordan det Europæiske gassystem kan dekarboniseres ved hjælp af investeringer i storskala brint og biogas.
Pathway rapporten bygger videre på en tidligere Gas for Climate rapport: ’The optimal role for gas in a net-zero emissions energy system’ fra 2019, der analyserede en kosteffektiv omstilling mod et fuldt integreret og klimaneutralt europæisk energisystem.
Rapporten undersøger hvilke investeringer og innovationer, der skal ske for at realisere målet om 55% drivhusgasreduktion i 2030 og et klimaneutralt Europa i 2050. Analysen giver konkrete anbefalinger til en styrket klima- og energipolitik fra EU for at sætte gang i udviklingen. Der peges bl.a. på storskala produktion af brint og biogas, sektorkobling og øget iblandingskrav af vedvarende gasser i gasnettet. Sidstnævnte er et område, hvor Danmark allerede er på forkant.
De grønne gasser er på vej. Danmark er fortsat et foregangslang for vedvarende energi. Denne nye rapport viser vejen frem for Europa, hvor Danmark på mange måde er ”foran”. Biogas og i stigende grad grøn brint skal forsyne industrier og tung transport, lyder det fra direktør for Energinet Gas TSO, Torben Brabo.
Fokusset på sektorkobling og den rolle gassystemet kan spille i fremtidens energisystem er ikke nyt for Energinet, hvor dette har været på dagsordenen i længere tid: