Vil du vide mere om grønne gascertifikater?

Så bliver du lidt klogere, når du har læst dette. Kort fortalt er der flere grønne gascertifikater på markedet end nogensinde før, og de bliver alle solgt.

Hver måned i 2019 udstedte Energinet flere certifikater end hele året 2014, og antallet af udstedte certifikater i februar er den hidtidige rekord på rundt regnet 280.000 certifikater for tilført biogas i januar måned 2020. Hver måned udsteder Energinet certifikater for den biogas, der tilføres gasnettet. Januar måneds tilførsel af biogas til nettet resulterede i at ejerne af de respektive biogasanlæg samlet set modtog rekord mange certifikater. Hvert certifikat repræsenterer 1 MWh grøn gas tilført gasnettet.

Den større mængde certifikater på markedet er en direkte følge af, at der nu er 46 biogasanlæg, der tilfører gas til nettet og de fleste får udstedt certifikater. Dem der ikke får certifikater endnu er ved at blive oprettet i certifikatsystemet, så de snarest muligt alle får certifikater til dokumentation af den grønne værdi i gassen.

Certifikaterne sælges kort tid efter de bliver udstedt

Selvom certifikaterne har en levetid på 12 måneder i Energinets certifikatregister, forbliver de ikke registrerede der længe, men bliver hurtigt annulleret igen. 

Annulleringen sker, når de sælges til en forbruger som dokumentation for den grønne værdi. Salget sker altså for alle certifikater, inden de 12 måneder er gået.

Hvor bliver certifikaterne solgt?

Salget sker både til danske forbrugere og til købere i Sverige, Tyskland og måske også i andre europæiske lande. I certifikatregistret sker en registrering af, om certifikaterne er solgt i Danmark, i Sverige, om de er overført til det tyske certifikatregister – DENA -  eller om de bliver solgt på grænsen til Tyskland med henblik på forbrug i Europa.

Det svenske marked er det største for danske certifikater i øjeblikket, men langt flere certifikater er afsat på det danske marked i 2019 end i 2018.

Antal solgte certifikater baseret på annulleringer:

1 certifikater = 1MWh.

Salget i Danmark er øget og det kommende VE-direktiv kræver, at certifikater skal kunne handles over grænser.

 

Kontakt

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.