EcoGrid: Fremtidens elsystem med masser af grøn strøm på vej til Bornholm

Energinet.dk søger i dag, torsdag den 4. marts 2010, EU om støtte til at gennemføre verdens største Smart Grids-projekt. Det drejer sig om EcoGrid EU på Bornholm, der har til formål at betjene et elsystem med over 50 procent vedvarende energi.

Bornholm er nu rykket et vigtigt skridt nærmer værtskabet for et demonstrationsprojekt i unik international klasse i årene 2011-2014.
EcoGrid EU-projektet på øen i Østersøen bliver et pilotprojekt for hele Europa, hvor alle dele af Smart Grids kommer til demonstration i stor skala. Hver 10. husstand på Bornholm vil sammen med alle store og små elproduktions-enheder blive involveret i demonstrationen af fremtidens elsystem.


Inden for de næste årtier forventes der over 50 procent vedvarende energi i elsystemerne, hvoraf den største andel i Danmark vil være vindkraft. EU vil bidrage til indfrielse af klimamålene gennem 20-20-20 målsætningen - det kræver masser af vedvarende energi i hele Europa. EcoGrid EU-projektet vil med markedsløsninger og inddragelse af hel elforbrugssiden sikre balancering af vindkraft, solceller, biomasse, biogas og andre vedvarende energiløsninger. Europa har brug for at få demonstreret en hurtigere vej til sammenhængende løsninger. Det vil EcoGrid EU-projektet bidrage til.
Elkunderne på Bornholm vil blive inddraget med fleksibelt elforbrug, automatisering og betaling for levering af reguleringsydelser til elsystemet. EcoGrid EU projektet vil også inddrage elbilerne fra EDISON-projektet, der bliver testet på Bornholm fra efteråret 2011. Derudover er der hele 1 MW solceller på vej til solskinsøen Bornholm via en ForskVE-bevilling fra Energinet.dk.


Energinet.dk har ansøgt EU-kommissionen om støtte til EcoGrid EU-projektet under det aktuelle Smart Grids udbud fra FP7 ENERGY-programmet. Der er søgt om ca. 15 mio. euro i støtte ud af projektets samlede sum på 25 mio. euro. Ansøgningen bliver nu evalueret i EU-systemet, og i juni vil der være en prioritering af projekter til støtte.
Den samlede sum til rådighed for maks. tre projekter er på 35 mio. euro.
EcoGrid EU-projektet er et samarbejde mellem 14 partnere og centrale underleverandører med spidskompetencer. Blandt de vigtigste underleverandører er Landis+Gyr, Forbrugerrådet og MDT Analyses.


Herunder listen over partnere:

 SINTEF Energi AS - Project coordinator  Norway
 Energinet.dk (TSO)  Denmark
 Østkraft Holding AS  Denmark
 Danmarks Tekniske Universitet - CE  Denmark
 Siemens AG  Germany
 IBM Research GMBH  Switzerland
 EnCT GmbH  Germany
 ELIA System Operator (TSO)  Belgium
 Fundacion LABEIN  Spain
 AIT - Österreichisches Forschungs- und Prüfzentrum Arsenal Ges.m.b.h  Austria
ECN - Stichting Energieonderzoek Centrum Nederland Netherlands
Eandis cvba  (DSO) Belgium
Tallinna Tehnikaülikool Estonia
ORES - Operateur De Reseaux D’energies (DSO) Belgium

Yderligere oplysninger om EcoGrid EU projektet fra Energinet.dk:
Forskningskoordinator Jeanette Møller Jørgensen, jmj@energinet.dk, eller

forskningschef Kim Behnke, kbe@energinet.dk  

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.