10 mio. europæere uden strøm lørdag

Danmark klarede stort set frisag, da den største strømafbrydelse i mindst 10 år ramte Centraleuropa.

Omkring 10 mio. elforbrugere i fem europæiske lande mistede strømmen i op mod en time, da en alvorlig hændelse i transmissionsnettet i Centraleuropa lørdag den 4. november kl. 22.10 resulterede i omfattende strømafbrydelser. Hændelsen berørte også det vestdanske elsystem, men uden at forbrugerne mærkede noget.

Indtil videre synes strømafbrydelsen at være startet i det tyske 400 kV højspændingsnet, men årsagen er endnu ikke kendt. Fejlen medførte udkobling af flere andre hovedlinjer i Centraleuropa med det resultat, at op imod 10 millioner forbrugere i Frankrig, Tyskland, Belgien, Italien og Spanien var uden strøm i op mod en time.

I Jylland og på Fyn ændrede frekvensen sig kortvarigt fra 50 Hz til 50,4 Hz, hvilket er meget ekstremt. Den høje frekvens er udtryk for, at der bliver produceret mere strøm, end der bliver forbrugt. Strømoverskuddet medførte, at kraftværkerne straks begrænsede produktionen, og at Energinet.dk's jævnstrømsforbindelser til Sverige og Norge automatisk overgik til et nødprogram, hvormed de medvirker til at stabilisere frekvensen ved at sende en del af strømoverskuddet til Norge og Sverige.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.