300 nye varmepumpeejere søges til demonstrationsprojekt

Fra i dag kan boligejere søge tilskud til at skrotte oliefyr. Energinet.dk søger 300 husejere, som vil deltage i et stort demonstrationsprojekt, hvor husejerne skifter deres gamle oliefyr ud med en miljøvenlig varmepumpe.

Projektet går ud på at styre 300 intelligente varmepumper, som om de var et stort energilager, der kan gemme el som varme.

Husejerne skal være med til at udvikle fremtidens, intelligente energisystem, hvor vindkraft udnyttes til at fortrænge fossile brændsler til opvarmning. Med varmepumperne medvirker husejerne aktivt til at få mere vedvarende energi i Danmark.

El kan ikke gemmes. El skal bruges i samme sekund, det produceres, fordi man i dag ikke har teknologi til at lagre el. Derfor er stigende mængder vindenergi en udfordring for elsystemet, fordi energien kommer, som vinden blæser.

Ved at koble 300 varmepumper sammen, kan man skabe et stort energilager, hvor el lagres som varme.

Når det blæser meget, og der er mere grøn strøm, end der er forbrug til, så gemmes strømmen ved hjælp af varmepumperne som varme.

Når det er vindstille, og der er brug for al den strøm, som produceres, så stopper varmepumperne med at producere varme, og husene får henter varmen fra den lagrede varme.

Husejeren oplever ingen forskel.

Varmepumper fungerer som et omvendt køleskab, der producerer varme i stedet for kulde. Det sker ved at udnytte temperaturforskellen i fx jorden til at skabe varme. De bedste varmepumper kan producere 3-4 kWt varme ud fra 1 kWt el.

Ved at styre de 300 varmepumper intelligent, kan de fungere som et stort elforbrug, som kan reguleres op og ned. Perspektivet er at koble endnu flere varmepumper sammen. Fx har 32.000 varmepumper en effekt på ca. 200 MW, svarende til et lille kraftværk eller en vindmøllepark.

Der er i dag ca. 80.000 varmepumper i Danmark. Energinet.dk vurderer, at potentialet for eldrevne varmepumper uden for fjernvarmesektoren er ca. 50 procent af varmebehovet på længere sigt. Det svarer til ca. 500.000 anlæg, eller mere end 15 gange så mange som i dag.

Læs mere om projektet her.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.