Beskyttelsesrelæ årsag til søndagens strømafbrydelse på Læsø

Indkøringen af et reservekabel fik et relæ til automatisk at slå fra for at beskytte elnettet på Læsø.

Læsø blev i weekenden ramt af to strømafbrydelser. Den første skete lørdag og skyldes en kortslutning på grund af en fejl i isoleringen på det søkabel, som forsyner Læsø med strøm. Efter en større omlægning blev forsyningen genoptaget via et reservekabel, som er en del af et stort elkabel mellem Danmark og Sverige.

Den anden strømafbrydelse skete søndag. Efter en længere undersøgelse er konklusionen, at der ikke er fundet kortslutninger eller andre lignende fejl. Årsagen til søndagens strømafbrydelse skal derimod søges i et beskyttelsesrelæ, som under indkøringen af reservekablet automatisk slog fra for at beskytte elnettet på Læsø mod overbelastning.

- Elnettet har en række beskyttelsesrelæer, som automatisk skal koble strømmen ud, hvis der er risiko for overbelastning, så elnettet ikke bliver ødelagt. Relæerne er indstillet "hårfint" for, at vi kan få nettet til at fungere på en måde, så det er optimalt beskyttet mod overbelastninger. Det store kabel mellem Danmark og Sverige er meget anderledes, end det kabel, der normalt forsyner Læsø. Med strøm fra reservekablet er elnettet på Læsø derfor i drift på en måde, som ligger meget langt fra den normale situation. Det - kombineret med en øget belastning, da forbrugerne på Læsø søndag formiddag begynder at bruge mere strøm - har fået beskyttelsesrelæet til at reagere ved at slå strømmen fra for at beskytte nettet. Selv om der var taget højde for den unormale situation, så har relæet hårfint reageret på den unormale driftssituation, mens reservekablet fortsat var under indkøring, siger elinstallatør Søren Mejlholm Larsen, Energinet.dk.

- Det er således et meget uheldigt sammenfald af omstændigheder, som har gjort, at Læsø er blevet ramt af to strømafbrydelser lige efter hinanden. Vi er meget kede af de gener, som beboerne og turisterne har måttet leve med, men heldigvis har de fleste haft tålmodigheden og humøret i behold, mens vi har arbejdet på højtryk for så hurtigt som muligt, at få strømmen tilbage, siger Søren Mejlholm Larsen.
 
Det kabel, som normalt forsyner Læsø med strøm, ventes - såfremt vejret tillader det - repareret og i drift igen sidst i næste uge.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.