Elkablet mellem Østdanmark og Tyskland åbnes for handel tæt på driftstimen

Energinet.dk og den systemansvarlige virksomhed i det nordøstlige Tyskland VET indfører handel med el tæt på driftstimen på Kontek-kablet

Den 25. september åbner Nord Pool Spot’s særlige efterbørs Elbas for handel med el tæt på driftstimen på Kontek-forbindelsen. Det sker samtidig med, at der indføres handel tæt på driftstimen i VET’s område.
 
Indførelsen af Elbas på Kontek betyder, at markedsaktørerne kan handle indtil fem kvarter, før strømmen skal leveres, mens de i dag kun kan handle én gang i døgnet. Hermed kan de nå at handle sig i balance, frem for at betale den systemansvarlige virksomhed for at skabe balance, hvis fx en forventet vindfront bliver forsinket og elproduktionen fra vindmøllerne dermed også forsinkes.
 
Med introduktionen af Elbas på grænsen mellem Østdanmark og Tyskland tages der endnu et skridt i retning mod at integrere elmarkederne i Norden og Tyskland. Et andet vigtigt skridt blev taget sidste år i oktober, da de hidtidige auktioner over Kontek-kablets kapacitet blev afløst af markedskobling, og der blev oprettet et prisområde på Kontek.
 
I Østdanmark har der været mulighed for at handle el i driftsdøgnet siden august 2004, mens der i Vestdanmark først indføres handel tæt på driftstimen 1. april 2007.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.