Energinet.dk anlægger Danmarks første 220 kilovolt landkabel

Energinet.dk har netop skrevet kontrakt med General Cable Group om leverance af landkabel til transport af energien fra den kommende havmøllepark ved Anholt.

Kablet skal gå cirka 60 km over Djursland - fra Grenaa, hvor søkablet kommer i land, og ind til transformerstationen ved Trige nord for Århus.

Landkablet skriver sig med sine 220 kilovolt ind i den elektriske Danmarkshistorie, da det er første gang man lægger et vekselstrømskabel i dansk jord med den spænding. Tidligere har kablerne til tilslutningen af Danmarks store havvindmølleparker været på henholdsvis 170 eller 132 kilovolt. -

- Fordelen ved at bruge 220 kilovoltskabler er, at vi undgår at skulle anlægge to kabelsystemer med lavere spænding. Derudover mindsker vi også eltabet på strækningen. Et 220 kilovolts kabel er derfor både billigere, nemmere for os at anlægge og mere effektivt, siger senioringeniør Thomas Kvarts fra Energinet.dk.

Kontrakten lyder på godt 120 millioner kroner. Det bliver først besluttet, hvor kablet bliver lagt ud, når Norddjurs, Syddjurs og Århus kommuner vedtager kommuneplantillægget i 2. halvår af 2010.

Udlægningen af kablet forventes at starte marts 2011. Anholt havmøllepark bliver Danmarks største med en kapacitet på 400 megawatt. Den bliver i stand til at forsyne 400.000 husstande og dække 4 procent af det danske elforbrug.

Yderligere oplysninger
Thomas Kvarts, senioringeniør, Energinet.dk, mobil 2333 8570

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.