ENTSO-E fuldt operationel

Farvel til Nordel, UCTE og ETSO og goddag til ENTSO-E

Fra den 1. juli 2009 er ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators - Electricity) fuldt operationel og har samtidig overtaget alle de opgaver, der tidligere er løst i bl.a. Nordel, ETSO og UCTE.

ENTSO-E er et resultat af den tredje liberaliseringspakke, der blev endelig godkendt af de europæiske energiministre den 25. juni 2009. ENTSO-E er på den baggrund et mere forpligtende europæisk TSO samarbejde end de gamle frivillige organisationer.

Da Energinet.dk var med til at stifte ENTSO-E den 19. december 2008, var det samtidig startskuddet til, at de eksisterende samarbejdsorganisationer senest 1. juli 2009 skulle nedlægges. 

Den 9. juni 2009 holdt Nordel derfor sit endegyldigt sidste årsmøde - efter i 46 år at have været rammen for det nordiske elsamarbejde. Nordel har i den periode, først som et producentsamarbejde senere som et rent TSO samarbejde, opnået mange vigtige resultater på nordisk plan.

UCTE afholdt sit sidste årsmøde den 7. maj og ETSO den 26. juni. Også på disse møder besluttede deltagerne at nedlægge organisationerne, så snart ENTSO-E var fuldt operationel. 

- Vi tror, at det mere forpligtende samarbejde vil gøre ENTSO-E til en endnu bedre og vigtigere organisation for Energinet.dk og hilser derfor det nye samarbejdsorgan velkommen, siger eldivisiondirektør Torben Glar Nielsen, Energinet.dk.

Læs mere om ENTSO-E på organisationens hjemmeside: www.entsoe.eu

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.