Fejlramt elkabel til Læsø ventes i drift i næste uge

Det fejlramte elkabel, som forårsagede strømafbrydelse på Læsø i weekenden, ventes i drift igen sidst i næste uge.

Energinet.dk har lokaliseret fejlen på elkablet mellem Sæby og Læsø, som lørdag var årsag til at ca. 10.000 beboere og turister på Læsø måtte undvære strøm i ca. otte timer.
 
- Kablet ligger på havbunden og fejlen i kablets isolering, som resulterede i en kortslutning, er konstateret ca. 13 km fra Læsø. Årsagen til fejlen i isoleringen kender vi ikke endnu, men det kan fx skyldes en fejl i en kabelmuffe, en ankerskade eller en skade efter fiskeredskaber, siger elinstallatør Søren Larsen fra Energinet.dk.
 
- Vi har rekvireret et reparationsskib, som ankommer til stedet på torsdag. Herefter vil det fejlramte elkabel blive skåret over og løftet op på skibet, hvor fejlstedet vil blive undersøgt og et lille stykke reservekabel vil blive sat ind ved hjælp af kabelmuffer. Herefter vil kablet blive lagt tilbage på havbunden.
 
Går alt som forventet, vil Læsø sidst i næste uge igen kunne blive forsynet via det normale 20 kV kabel mellem Sæby og Læsø.
 
Indtil da bliver Læsø forsynet fra et reservekabel, der er en del af det 280 kV-kabel, som anvendes til udveksling af strøm mellem Danmark og Sverige. Skulle dette kabel blive fejlramt, er der sikret mulighed for at kunne forsyne Læsø med strøm fra generatorer, som vil blive opstillet på øen.
 
Årsagen til den anden strømafbrydelse, som skete søndag, undersøges fortsat.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.