Havmøller snurrer snart igen - fejlramt kabel sættes midlertidigt i drift

Vindmøllerne på Horns Rev 2 kan snart sende strøm i land igen. Det fejlramte landkabel, der forbinder havmølleparken med eltransmissionsnettet, sættes i drift igen indtil mufferne, der er årsag til fejlen, kan repareres.

Vestjyske Net og Energinet.dk har besluttet at sætte landkablet, der forbinder havmølleparken Horns Rev 2 i Nordsøen med eltransmissionsnettet, midlertidigt i drift, selvom der er fejl i vandtætningen af landkablets muffer.

Kablet blev sat ud af drift 25. juni, hvor montagefejlen blev opdaget, og driften forventes genoptaget 27. juli, indtil reparationen af mufferne kan finde sted på et endnu ikke fastlagt tidspunkt. Kablet er ca. 56 km langt, og er for hver 1800 meter samlet med muffer, 105 i alt. 24 er allerede repareret.

- ABB, der har leveret kablet, har undersøgt fejlen og kan på den baggrund garantere, at der ikke er nogen risiko forbundet med at sætte spænding på kablet i en kortere periode, indtil alle reservedele er kommet hjem og kablet kan repareres, siger Energinet.dk's vedligeholdelseschef Kim Kongstad og tilføjer, at der er nedsat en arbejdsgruppe, der nøje vil følge og overvåge kablet i den midlertidige driftsperiode.

Omkostningerne ved at reparere mufferne dækkes af ABB, og det er Energinet.dk, der skal erstatte det tab, som Dong Energy har ved, at de ikke kan sælge strøm fra vindmøllerne på Horns Rev 2.

Indtil videre er der rejst 60 vindmøller i parken, hvoraf en mindre del på nuværende tidspunkt er klar til at producere strøm. Når parken er færdig, vil den bestå af 91 møller med en samlet kapacitet på 209 megawatt (MW).

Det er Energinet.dk, der var bygherre på kablet, men Vestjyske Net 150 kV A/S har overtaget ejerskabet og driften af kablet, der begynder ved Houstrup Strand, hvorfra det løber til kabelstationen i Blåbjerg og videre til transformerstationen i Endrup.

Kontakt: Vedligeholdelseschef Kim Kongstad, 2333 8562

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.