Højspændingskabel på vej mod Lollands kyst

I dag fredag den 21. august begynder Energinet.dk udlægningen af et ca. 10 kilometer langt søkabel i farvandet syd for Lolland. Kablet skal forbinde den nye havmøllepark, Rødsand 2, med elnettet på land.

Udlægningen sker fra det særlige kabelskib H.P. Lading.

Første del af operationen består i at trække kablet op på fundamentet til transformerplatformen. Transformerplatformen, hvoraf det foreløbig kun er fundamentet, der er sat op, opsamler strømmen fra vindmøllerne og sætter den elektriske spænding op til 132 kV, før strømmen sendes i land gennem søkablet.

Når den ene anden af kablet er fastgjort, lægges kablet i en gravet rende på havbunden. Kabelskibet trækkes frem ved hjælp af ankre, der gradvist flyttes fremad.

Tirsdag eller onsdag i næste uge når kablet frem til Saksfjed inddæmning ved Rødby. De sidste ca. 300 meter flådes kablet i land på små pontoner hjulpet på vej af dykkere.

Havvindmøllerne opføres af energiselskabet E.On, mens det er SEAS-NVE, der etablerer det landkabel, som skal sørge for, at der er forbindelse mellem søkablet og det eksisterende elnet på land.

Den nye havmøllepark, som vil kunne give strøm til 200.000 husstande, skal stå færdig ved udgangen af 2010. De anlæg, der fører strømmen i land, bliver sat i drift i slutningen af maj 2010.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.