Kontek-kablet atter i drift

Jævnstrømsforbindelsen mellem Østdanmark og Tyskland til rådighed for elmarkedet efter to og en halv måneds udetid.

Elmarkedet kan nu atter råde over Kontek-kablet mellem Østdanmark og Tyskland. Energinet.dk's jævnstrømsforbindelse mellem det kontinentale og det nordiske elsystem har været hårdt savnet, siden et skibsanker flænsede kablet på Rostocks red nytårsaftensdag.

    I de efterfølgende måneder lykkedes det NKT-montører ombord på kabelskibet HP Lading at udbedre skaderne på hovedkablet og elektrodekablet. Skaderne på fiberkablet til kommunikation blev samtidigt udbedret fra et andet fartøj.
    Efter omfattende tests i løbet af weekenden stillede den nordiske elbørs, Nord Pool Spot, så atter kablet til rådighed for elmarkedet mandag den 12. marts kl. 6. I den første time dog kun med en kapacitet på 275 megawatt i begge retninger for ikke at overbelaste kablet efter lang tids stilstand.
    Fra kl. 7 var der tale om fuld skrue, det vil sige 550 megawatt i begge retninger. De sidste 50 megawatt råder Energinet.dk over sammen med Vattenfall Europe Transmission, som er systemansvarlig virksomhed på den tyske side.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.