Læsø-kabel ventes i drift onsdag aften

Reparationen af Energinet.dk's fejlramte 20 kV-søkabel til Læsø skrider nu så rask frem, at netselskabet ESV i Vendsyssel onsdag aften satser på atter at kunne bruge kablet til at forsyne Kattegat-øen med elektricitet.

Kablet kortsluttede natten til lørdag, og skaden blev relativt hurtigt lokaliseret til en position godt 1,5 kilometer øst for Fyrbukken midt i Læsø Rende og 13 kilometer vest for Læsø. På 21 meters dybde fandt dykkere kablet blotlagt på havbunden og med graverende skader på isoleringen, formentligt forårsaget af fiskeredskaber, som er blevet slæbt hen over havbunden.

Jævnstrømskabel overtog forsyningen af Læsø
Læsø har siden lørdag været forsynet med strøm via Energinet.dk's jævnstrømskabel Konti-Skan 1, som blev koblet ind i løbet af få timer. Efterfølgende klippede dykkerne det otte centimeter tykke kabel over på havbunden, hvorefter enderne blev hentet op på reparationsskibet Cable One og forseglet.

Kablet viste sig i så dårlig stand, at det var nødvendigt at fjerne 75 meter til begge sider. Derefter tilføjede montører fra leverandøren NKT to stykker reservekabel ved hjælp af muffer, som hver tager 30 timer at udføre. Mufferne bestod tirsdag eftermiddag en spændingstest mod såvel Læsø som Fyrbukken, hvorefter montørerne straks tog fat på de to stykker reservekabel sammen. Arbejdet ventes færdig onsdag aften.

Tre muffer for at skåne kablet
- Almindeligvis kan man nøjes med at tilføje et stykke reservekabel ved hjælp af to muffer, men for at bakse mindst muligt på skibet med det beskadigede kabel valgte vi løsningen med den tredje muffe, fortæller Energinet.dk's tilsynsførende, elektriker Kurt Krogh fra omformerstationen i Vester Hassing.

Selv om ESV onsdag aften får succes med at forsyne Læsø med det reparerede kabel, vælger Energinet.dk at holde Konti-Skan 1-kablet i beredskab et par dage, inden det atter indgår i jævnstrømsforbindelse til Sverige. Overføringskapaciteten er reduceret med 40 MW, mens det er koblet på forsyningen af Læsø.

Kontaktperson: Kurt Krogh, Energinet.dk, mobilnr. 2333 8679

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.