Norges kabel igen i drift fra december

Fra den 15. december er de tre jævnstrømskabler mellem Jylland og Norge igen oppe på næsten fuld kraft, efter at et havari på en norsk transformer i januar satte det ene kabel ud af spillet.

Den anstrengte kraftsituation i Norge har fået norske Statnett til at skaffe en ældre transformer fra ABB som en midlertidig erstatning for den transformer, der havarerede i januar. Alternativet var at vente til foråret, hvor engelske Areva, leverandøren af den transformer, som havarerede, kunne levere den reparerede transformer tilbage.

- Det er rigtig godt nyt for elmarkedet, vurderer markedsdirektør Lene Sonne, Energinet.dk. Markedet har manglet kapacitet på Skagerrak-kablerne bl.a. i situationer med stor vindkraftproduktion i Jylland, og med dén efterspørgsel på importkapacitet, der forventes i Norge til vinter, er det på høje tid, at kablerne igen kommer op på fuld kapacitet.

Når den nye transformer sættes i drift, vil Skagerrak 3-kablet kunne drives med 95 procent af dets kapacitet indtil næste sommer, hvor den istandsatte transformer kan tages i brug. Det betyder, at kapaciteten på de tre kabler til Norge vil være tæt ved 1.000 MW.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.