Ny transformer til Tjele

ABB har netop leveret en ny transformer på 243 ton til Energinet.dk's omformerstation i Tjele.

ABB har netop leveret en ny transformer på 243 ton til Energinet.dk's omformerstation i Tjele ved Viborg, hvor den nu skal indgå i jævnstrømsforbindelsen Skagerrak 3 til Kristianssand. Som led i handelen overtager ABB transformeren i Tjele fra 1993, som den nye nu erstatter.

Energinet.dk's teknikere i Tjele satser på at montere den nye transformer, så den er klar i løbet af august. Skagerrak 3's 500 MW skulle efter planen have været klar til elmarkedet i september, men problemer i Kristianssand betyder, at forbindelsen ventes ude til marts næste år.

Statnett, som driver forbindelsen sammen med Energinet.dk, bestilte for to år siden en ny transformer hos Areva i England, da den oprindelige fra ABB skrantede som følge af fejl i kobberviklingerne. Da den nye Kristianssandtransformer gik i drift i slutningen af 2005, aftalte Energinet.dk at få bygget en reserve til Tjele på ABB's reparationsfabrik i Drammen.

Energinet.dk overtog skroget fra Statnetts havarerede transformer, hvilket skar ABB's leveringstid ned fra to år til syv måneder. Energinet.dk's beslutning byggede på en formodning om, at transformeren i Tjele som tvilling til den fejlramte i Kristianssand før eller siden ville opleve den samme defekt.

Efterfølgende besluttede Energinet.dk straks at erstatte transformeren i Tjele, hvorfor ABB straks tog den gamle installation med hjem til Norge på det samme skib, der sejlede transformeren fra Oslo til Randers. Resten af transporten foregik med blokvogn til Tjele - og retur til Randers.

Med til historien hører, at Statnetts nye transformer i Kristianssand kortsluttede efter kun få måneders drift og måtte sendes til reparation hos Areva i engelske Stafford. Reparationen trækker så meget ud, at den hårdt savnede Skagerrak 3 først ventes klar til at indgå i markedet i marts.

Den nye transformer ankommer her til Randers Havn fra Oslo på det norske skib "Elektron" læsset på en blokvogn, der blev kørt direkte fra borde og til Tjele. Det skete natten til tirsdag, da det 72 meter lange vogntog med en samlet vægt på 442 ton blokerede for al anden trafik på sin vej.

(Foto: Annelene Petersen)

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.