Pressemeddelelse: Norske Nexans leverer søkabel

Med sine 42 kilometer bliver der tale om verdens længste 150 kV-søkabel, som Nexans leverer til Energinet.dk og udlægger i efteråret 2008

Energinet.dk har skrevet kontrakt med Nexans i Norge, som i efteråret 2008 skal levere og udlægge søkablet til den kommende havmøllepark ud for Blåvands Huk, Horns Rev 2. Der bliver tale om et 42 kilometer langt 150 kV-søkabel af PEX-typen, som bliver verdens længste på spændingsniveauet.

Regeringen har pålagt Energinet.dk at koble Horns Rev 2 til højspændingsnettet i land. Arbejdet omfatter transformerplatform ved mølleparken, søkabel til Henne Strand nord for Blåvands Huk og landanlæg videre til Energinet.dk's 400 kV-station Endrup øst for Esbjerg.

Nexans leverede også søkablet til den første havmøllepark på Horns Rev, som har produceret el til nettet siden 2002. Den nye park får en kapacitet på 215 megawatt mod 160 megawatt i Horns Rev 1. Alligevel kan Nexans benytte stort set den samme konstruktion til at fremstille det godt 20 centimeter tykke søkabel på sin fabrik i Halden ved Oslofjorden.

- Vi ser frem til at videreføre det gode samarbejde, som vi opbyggede med nordmændene, da de leverede kablet til Horns Rev 1, siger Energinet.dk's kabelekspert, civilingeniør Christian Jensen fra sektionen Kabler & Luftledninger, som har forhandlet leverancen på plads. - Det kommende kabel er ikke forbedret, men vi har i mellemtiden fået større viden om, hvad kablet kan overføre under de givne forhold.

Energinet.dk skal betale Nexans 215 mio. kr. for et udlagt kabel. Det bliver dobbelt så langt som det nuværende, da den nye havmøllepark placeres tilsvarende længere væk fra kysten end Horns Rev 1. Alligevel bliver det nye kabel markant dyrere pr. kilometer som følge af et presset verdensmarked.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.