Reparation af Kontek-kablet indledt

Det beskadigede Kontek-kabel kommer tidligst i drift igen i første halvdel af marts. Dykkere klipper efter planen kablet helt over lørdag, hvorefter selve reparationen kan indledes fra kabelskibet HP Lading, der ankom til havaristedet i dag, fredag.

Med et par dages forsinkelse nåede kabelskibet HP Lading frem til positionen i Østersøen ud for Rostock over det havarerede Kontek-kabel mellem Østdanmark og Tyskland. Jævnstrømsforbindelsen, som Energinet.dk ejer og driver, har været ude af drift siden 31. december, da et skib trak sit anker hen over kablet.
    Det er planen, at dykkere fra HP Lading klipper det beskadigede kabel helt over lørdag og henter de to kabelender op på fartøjet. Skaden betyder, at en del saltvand er trængt ind i kabelenderne, som derfor skal kortes af, inden de forsegles og lægges tilbage på havbunden.
    Først derefter kan montørerne fra NKT, som oprindeligt leverede kablet, vurdere, hvor mange meter reservekabel, der er nødvendig for at udføre reparationen. HP Lading medfører en tromle med 500 meter reservekabel og én med 200 meter, som dog er samlet med en muffe ca. på midten.
    Civilingeniør Søren Krüger Olsen fra Energinet.dk koordinerer reparationen. Han forventer, at der bliver brug for ca. 110 meter reservekabel, hvilket måske gør det muligt at benytte en del af den korte længde.
    De to mufninger tager hver seks dage at udføre, alt efter vejret. Men selv i bedste fald ventes forbindelsen først atter i drift i første halvdel af marts, fremgår det af en UMM (urgent market message) på Nord Pool Spots hjemmeside.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.