Rødsand 2: Transformerplatform forlader Aalborg

I dag torsdag den 10. december lægger en pram fra Bladt Industries kaj ved Østhavnen i Aalborg. Ombord på prammen befinder sig den godt 900 tons tunge, 19 meter høje, 32 meter lange og 19 meter brede offshore transformerplatform Rødsand B, som skal sejles til farvandet syd for Lolland. Her er transformerplatformens bygherre, Energinet.dk, i gang med at bygge de elektriske anlæg, som skal transportere strømmen fra den kommende havvindmøllepark Rødsand 2 ind til elnettet på landjorden.
 
Transformerplatformens opgave er at opsamle strømmen fra vindmøllerne og sætte den elektriske spænding op fra 33 til 132 kilovolt, før strømmen sendes til land gennem et 10 kilometer langt søkabel.
 
Transformerplatformen er bygget af Bladt Industries, som også leverede platformen til Nysted Havmøllepark syd for Lolland, som stod færdig i 2003.
 
Udrustningen til platformens transformerstation er leveret af Energinet.dk med Siemens som leverandør af selve transformeren. Bladt Industries og Semco Maritime har stået for de bygningstekniske installationer.
 
 
- Når transformerplatformen på lørdag når frem til sit bestemmelsessted, ligger et kranskib parat til at løfte platformen over på et fundament, som Energinet.dk satte ned på havbunden i juli. Vi regner med, at løftet kommer til at ske lørdag eftermiddag, hvis vel at mærke vejret arter sig, for bølgerne må maksimalt være en meter, fortæller projektleder Søren Juul Larsen, Energinet.dk.
 
De 90 vindmøller, som havvindmølleparken kommer til at bestå af, har en effekt på hver 2,3 megawatt og opføres af energiselskabet E.ON. Når havvindmølleparken står færdig i 2010, kan den levere vedvarende energi til 230.000 husstande.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.