Septembers elmarked: Fald i elspotpris men stadig forventning om høje vinterpriser

Lavere priser på olie og gas og stigende vandstand i de nordiske vandkraftmagasiner fik septembers elspotpris til at falde, men markedet tror fortsat på høje priser til vinter

Septembers nedbør i Norge og Sverige kombineret med faldende priser på olie og gas og dermed faldende priser på CO2-kvoter betød, at elspotprisen i timerne med maksimumforbrug faldt fra ca. 60 øre/kWh i august til ca. 50 øre/kWh i september i Danmark og de øvrige nordiske lande.

Prisen på CO2-kvoter har ligget konstant omkring 16 euro/ton CO2 hele sommeren, men faldt til 12 euro i slutningen af september som følge af den faldende pris på naturgas. Når gasprisen falder, afløser gasfyrede kraftværker - som har lavere udledning af CO2 end kulfyrede værker - i teorien kulfyrede værker, hvorved efterspørgslen efter CO2-kvoter falder.

Fald i CO2-kvoteprisen bidrager til endnu større forskelle mellem på den ene side de kontinentale termiske kraftværkers marginaleomkostninger og på den anden side vandkraftens marginal omkostninger (vandværdien) i Norden. På den baggrund fortsatte den eksport i nordgående retning, som startede i august måned.

Regnen i september var dog langt fra nok til at rette op på underskuddet i vandkraftmagasinerne. Vandstanden er fortsat betydeligt under normalen, og det afspejler sig i generelt høje forwardpriser på den nordiske elbørs. Sidst år i september kostede en forwardkontrakt for det nærmeste år 26 øre/kWh, mens den i september i år blev handlet til 38 øre/KWh.

I de to danske prisområder – Østdanmark og Vestdanmark – resulterede høj vindkraftproduktion i kombination med lavt weekendforbrug i priser på nul én time søndag den 3. september.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.