Skagerrak 3 i drift og klar til markedet fra midnat

Jævnstrømsforbindelsen mellem Jylland og Norge er i drift igen efter fem måneders reparationsperiode

Jævnstrømsforbindelsen til Norge, Skagerrak 3 fra 1993, blev atter koblet på nettet onsdag kl. 9.01 efter at have været ude i fem måneder som følge af en havareret transformer på omformerstationen i Kristianssand.

Det norske systemansvar, Statnett, der driver forbindelsen i fællesskab med Energinet.dk, valgte i første omgang kun at belaste kablet med 100 MW af den totale overføringskapacitet på 500 MW. Statnett ville sikre sig, at alle de elektriske systemer kan klare fuld belastning, inden de stillede forbindelsen til rådighed for elmarkedet.

Den seneste melding går på, at det bliver fra midnat natten mellem fredag og lørdag. Sker det, vil de ekstra 500 MW måske allerede lægge en dæmper på de høje vestdanske priser fra og med driftsdøgnet lørdag.
 
Reserve var allerede bestilt
Transformeren havarerede som følge af fejl i kølesystemet 27. maj i år. Kortslutningen i viklingerne medførte så omfattende skader, at transformeren ikke kunne repareres. Til alt held havde Statnett bestilt en reservetransformer i sommeren 2004 til levering i september i år. Ellers ville forbindelse tidligst have været til rådighed for elmarkedet næste sommer.

Statnett bestilte reserven i kølvandet af en omfattende reparation for to år siden som følge af en fejl, som erfaringsmæssigt gentager sig. Forskning på området har siden vist, at det er manglen på lakering af kobberviklingerne, som frigiver salte, der med tiden nedbryder isoleringen og øger risikoen for kortslutning.

Energinet.dk bestiller også reserve
Da Energinet.dk anvender den samme type transformer på omformerstationen i Tjele, har bestyrelsen netop bevilget 20 mio. kr. til indkøb af en reserve. Omfattende genbrug af den havarerede norske transformer betyder, at den danske reserve forventes leveret allerede om syv måneder. Almindeligvis tager det mellem 12 og 20 måneder at få leveret en transformer.

De tre Skagerrakkabler kan samlet overføre op til 1.000 MW.

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.