Søkabler mellem Sjælland og Tyskland skiftes ud

Sammen med Vattenfall Europe Transmission og Vattenfall AB har Energinet.dk besluttet at erstatte søkablerne på højspændingsforbindelsen mellem Sjælland og Tyskland med nye kabler

Aktørerne på elmarkedet kan se frem til mere stabil drift på højspændingsforbindelsen mellem Danmark og Tyskland – den 13 år gamle Kontek-forbindelse på 600 MW mellem Bjæverskov ved Køge og Bentwich ved Rostock. For efter flere driftsstop forårsaget af utætte samlemuffer på søkablerne i Østersøen og Storstrømmen er parterne bag den elektriske forbindelse nu blevet enige om at skifte de tilsammen 50 kilometer lange søkabler ud med nye. Udskiftningen vil formentligt ske mellem 2010 og 2012 alt afhængigt af, hvornår kablerne kan leveres.

Det samlede projekt forventes at kunne blive gennemført for mellem 300 og 350 mio. kr. I beløbet er der indregnet en stor udgift til installering af søkablerne i den hårde havbund i Østersøen mellem Gedser og Rostock. Udgiften vil blive fordelt mellem de tre parter bag forbindelsen.

Mufferne på det i alt ca. 100 kilometer landkabel havde samme fejl som mufferne på søkablerne, men her blev problemet løst i 2004 ved at ombygge samtlige muffer på landkablerne i Danmark og Tyskland. Denne løsning er ikke mulig at anvende på søkablerne.

De nye søkabler bliver uden flydende isoleringsolie som i det nuværende kabel og kun monteret med ganske få muffer.

Yderligere information
Eltransmissionsdirektør Carsten Jensen, Energinet.dk, tlf. 2333 8510

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.