Storebæltskabel nærmer sig Sjælland

Hovedkablet til Den elektriske Storebæltsforbindelse er nu i fuld gang med at blive lagt på havbunden de ca. 32 kilometer fra Fyn mod Sjælland. Gunstige vejrforhold betyder, at kabelskibet H.P. Lading efter planen når farvandet ud fra Mullerup Havn tirsdag ved 15-tiden, hvorefter jævnstrømskablet flådes de sidste 500 meter ind til kysten.

Her muffes søkablet efterfølgende sammen med landkablet til omformerstationen Herslev nord for Høng, som allerede er lagt. Det samme sker på Fynssiden mellem Nyborg og Kerteminde, hvorfra landkablet skaber forbindelse til omformerstationen i Fraugde sydøst for Odense og det vestdanske højspændingsnet. 

Hastighed: En kilometer i timen
H.P. Lading lægger det 12 cm tykke kabel på bunden af Storebælt med en hastighed på ca. en halv knob (næsten en kilometer i timen). Kablet fra svenske ABB i Karlskrona har en samlet længde på 34,5 kilometer, hvoraf den overskydende del rulles på fire tromler i Kalundborg og oplagres i Brøndby som reserve. 

Hårdt sammenpresset ler har gjort det nødvendigt at lægge kablet i gravede render i Storebælt på sammenlagt syv kilometer, mens den resterende del spules ned i havbunden af et fjernstyret fartøj. Største vanddybde er 32 meter.

Kablet udlægges i én længde og vejer i alt 1550 tons - dvs. 45 kg pr. meter.

Kontaktperson: Stærkstrømsingeniør Poul Erik Pedersen, Energinet.dk, tlf. 2333 8632

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.