Transformer på vej til Horns Rev

Vind udsætter placering af platform ved ny havmøllepark

Energinet.dk's transformerplatform til Horns Rev 2 er nu ankommet til Esbjerg Havn i tre dele på en transport-pram fra værftet HSM Steel Structures i Rotterdam. Transporten af fundament (jacket), platform (topside) og transformer (i teltet i midten) med en samlet vægt ca. 2300 ton blev derefter løftet over på Britanniakaj.

Næsten samtidigt ankom flydekranen Matador 3 og A2SEA-fartøjet SeaPower til Esbjerg. De skal begge i de kommende uger medvirke til at placere formerplatformen på Horns Rev. Kun en dårlig vejrudsigt forhindrede onsdag morgen Matador 3 i at forlade havnen med det 27 meter høje og 900 ton tunge fun-dament på krogen.

 - Vi var nødt til at afblæse transporten i sidste øjeblik, fordi meteorologerne alligevel ikke kunne love os de mindst 12 timers relativt stille vejr, som er nødvendig for at kunne udføre operationen på betryggende vis, oplyser Energinet.dk's byggepladsleder, Steen K. Nielsen fra COWI.

60 kilometer transport
Vejrudsigten lover ikke bedre betingelser lige med det første, så derfor har Steen Nielsen ikke noget bud på, hvornår HSM Steel Structures kan gennemføre den 60 kilometer og mindst seks timer lange transport fra Esbjerg til Horns Rev.

Når fundamentet er placeret på 13 meter vand, skal det straks stabiliseres. Det sker ved, at fartøjet Seapower rammer de første to af i alt fire pæle ned gennem fundamentets hjørnerør og 30 meter videre ned i havbunden. Pælene er 60 meter lange og har en diameter på 1,6 meter.

- Den operation kan tage op til et døgn, så derfor har vi i realiteten brug for et brugbart vejrvindue på næsten 40 timer, før vi kan gå i gang, fortsætter Steen K. Nielsen.

Derefter følger Matador 3 med selve platformen, som placeres på fundamentet. Endelig vil hovedtransformeren på 280 ton blive løftet ombord på platformen. En operation, der også kræver næsten stille vejr.

Havneområdet afspærret
Steen K. Nielsen oplyser i øvrigt, at havneområdet på Britanniakaj, hvor der stadig arbejdes på at færdiggøre topside og transformer, af sikkerhedsgrunde nu er blevet afspærret for at holde nysgerrige på passende afstand.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.