Transformerplatformen er sat på fundamentet i Nordsøen

Vejret har drillet, men søndag lykkedes det at få sat overdelen af transformerplatformen til havmølleparken Horns Rev 2 på fundamentet.

Lørdag aften hægtes fire enorme sjækler i øjerne på overdelen af transformerplatformen til Horns Rev 2, den knap 900 tons tunge platform løftes op af kranskibet Matador, og kl. 1 natten til søndag sættes kursen mod fundamentet, som blev sejlet ud på Horns Rev i weekenden den 16.-17. august.

Tvivl til det sidste
Der er tvivl til det sidste, for vejrudsigten er ikke alt for god. Den lover kun lige præcist, at der søndag vil blive de 12 timer, hvor dønningerne i Nordsøen er under 1,5 meter høje, som er nødvendige, for at operationen kan gennemføres.

- Det er dønninger snarere end vind, der kan få os til at aflyse operationen, for-tæller Steen K. Nielsen, som leder operationen for Energinet.dk. Det skyldes bl.a., at høje dønninger kan betyde, at platformen lander med et bump, når det løftes over på fundamentet.
 
Først ved 22-tiden træffer Steen Nielsen og kaptajnen på Matador 3 at sejle. Omkring kl. 12 søndag vil dønningerne i Nordsøen nå en bølgedal, så dette tidspunkt skal udnyttes til at sætte platformen over på fundamentet.

Ved 10-tiden søndag formiddag når kranskibet frem til fundamentet, godt hjulpet af slæbebåden North, som også hjælper med at lægge fire ankre ud, så kranskibet kan lægges i en helt præcis position i forhold til fundamentet.

Platform og fundament genforenes
Ved 11-tiden begynder løftet. Den knap 900 tons tunge transformerplatform løftes op, og kranarmen fører den henover fundamentet, hvor medarbejdere fra HSM, der har bygget platformen, står parat til at dirigere benene på platformen ned i de to styrekraver. Ved godt halv tolv tiden er transformerplatformens to dele lykkeligt genforenet, sjæklerne hægtes af, og kranskibet kan returnere til Esbjerg hen på eftermiddagen.

Transformer mangler stadig
Arbejdet er dog ikke slut. Dels skal fundament og platform svejses sammen. Dels mangler der endnu en vigtig komponent: Selve transformeren. Den måtte efterlades på kajen i Esbjerg, da kranskibet ikke kunne løfte det hele på én gang.

- Vi prøvede at få transformeren ud i går aftes, og vi fik den da også hægtet på kranen, men vi måtte opgive, da vejrudsigten ændrede sig til det værre, fortæller Steen Nielsen mandag. Da vejrudsigten ikke er for opløftende, kan han ikke sige noget om, hvornår det se bliver.

Hent flere billeder fra transporten nederst på siden.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.