Velbesøgt seminar om biogas

Det myldrede ind, da Energinet.dk igen trommede sammen til seminar om biogas i går. For biogas er en af fremtidens helt store miljøvenlige energikilder.

Biogas kan dække op mod en femtedel af det nuværende forbrug af naturgas i Danmark. Allerede i 2020 skal halvdelen den danske husdyrgødning bruges til produktion af grøn energi. Og derfor står biogassen over en massiv udbygning i de kommende år.

Sådan lød nogle af overskrifterne, da Energinet.dk for andet år i træk inviterede til biogas-seminar i Fredericia i går. 

Den konkrete anledning var, at det seneste halve års udredningsarbejde om muligheder for øget anvendelse af biogas i Danmark i samarbejde mellem Energistyrelsen, DONG Energy, Naturgas Midt-Nord, Dansk Gasteknisk Center og Energinet.dk, nu gået ind i sin sidste fase. Derfor er der behov for at komme i dialog med hele biogassektoren, der står overfor store udfordringer:

- Den største udfordring er, at der er behov for at bygge rigtig mange, meget store biogas-anlæg i løbet af en kort årrække, som fortrinsvis skal basere sig på gylle og hvis det skal lykkes, skal vi i gang nu, siger Preben Birr-Pedersen, Energinet.dk, der var initiativtager til arrangementet.

Derfor var det overordnede emne blandt dagens mange talere også visionerne for biogas i Danmark, og hvordan Danmark bedst muligt udnytter det store potentiale, biogas har – og de 140 deltagere blev blandt andet klogere på, hvordan Ringkøbing-Skjern Kommune har tænkt sig at bruge biogas til at blive selvforsynende med vedvarende energi inden 2020. De vil bruge 80 procent af husdyrgødningen til biogasproduktion.

-  Ringkøbing-Skjern-modellen er interessant,  fordi kommunen er i gang med at bringe hele værdikæden fra landmand til fjernvarmen, som aftager biogassen, sammen for at lave et lokalt biogasnet. Den model kan inspirere andre kommuner til at gøre noget lignende, siger Preben Birr-Pedersen.

Men deltagerne fik også rig lejlighed til at diskutere, hvordan og hvornår biogas kommer på naturgasnettet og de muligheder, det åbner op for.

- Biogas er et godt eksempel på, at man kan tage et problem fra en sektor, landbruget, og gør til en løsning i en anden, energisektoren. Biogas har en lang række anvendelsesmuligheder, hvor der bruges naturgas i dag, bl.a. kraftvarme og opvarmning af huse og som procesvarme i industrien. Derudover er der også mulighed for, at transportsektoren kan få glæde af biogas, siger Preben Birr-Pedersen.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.