Den danske gasbørs trækker flere og flere til

Gasselskaberne har taget gasbørsen til sig, og over 10 % af det samlede danske gasforbrug handles nu på børsen, som ellers blev spået et hårdt liv, da den blev introduceret i marts 2008.

Grossisterne på det danske gasmarked vælger i stigende grad at sikre deres gasleverancer gennem kortsigtede daglige køb på gasbørsen, Nord Pool Gas.

Det er en forandring fra de mere planlagte indkøb, hvor længerevarende kontrakter og låste prisformler, sikrede risikodækningen.

I dag handles 10 % af det samlede danske gasforbrug på børsen med prisreference til Nord Pool Gas.

- I første kvartal 2010 rundede antallet af handler på gasbørsen 2000. Til sammenligning bød hele 2009 på det halve antal handler, nemlig omtrent 1000, fortæller Kenneth Rotvig Dupont, direktør i Nord Pool Gas.

Forklaringen på ændringen i markedet er primært, at likviditeten på gasbørsen er blevet så høj, at de kommercielle aktører har tillid til, at prisen er ”rigtig” og derfor tør indgå kontrakter.

Også flere og flere industrikunder vælger en fast aftale fra og køber i stedet gas med prisre-ference til Nord Pool Gas.

- Gasbørsen er skabt for at skabe større gennemsigtighed og konkurrence på det danske gasmarked, og vi må sige, den lever op til sit mål. De mange nye kunder og væksten i handlerne, tolker vi som tillid til børsen, siger Torben Brabo, gasmarkedsdirektør i Energinet.dk, der sammen med Nord Pool Spot ejer Nord Pool Gas A/S.

Nord Pool Gas er rykket op som nummer tre i Europa målt i omsætning, selv om det danske gasmarked er 15-20 gange mindre end de førende europæiske gasbørser, EEX og Powernext.

Yderligere oplysninger
Kenneth Rotvig Dupont, CEO, Nord Pool Gas A/S, 3031 1125
Torben Brabo, gasmarkedsdirektør, Energinet.dk, 23338717

Abonnér på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.