Energinet.dk hæver prisen på transport af naturgas

Fra den 1. oktober bliver det knap 35 pct. dyrere at få transporteret naturgas gennem de danske gastransmissionsrør. Samtidig stiger betalingen for nødforsyning med godt 15 pct.

Energinet.dk hæver den 1. oktober prisen på kapacitetsbetaling af årsaftaler fra 8,58 DKK/kWh/time/år til 11,54 DKK/kWh/time/år. Samtidig hæves den volumenafhængige tarif med godt 20 pct. fra 0,00096 DKK/kWh til 0,00117 DKK/kWh.

- Prisstigningen er forventet fordi tariffen i 2007 blev sat ned som følge af tilbagebetaling af overdækning, siger Marcus Hansen, Energinet.dk

Overdækningen opstod bl.a. som følge af ekstraordinære indtægter fra skattemæssige reguleringer samt ændrede afskrivninger. De ekstraordinære indtægter indgår ikke i dette års beregningsgrundlag, og sidste års markante prisfald fører dermed til en påkrævet stigning i tarifferne i år.

Energinet.dk hæver ligeledes den volumenbaserede betaling for nødforsyning med 17 pct. fra 0,00607 DKK/kWh til 0,00712 DKK/kWh. Stigningen i nødforsyningstariffen skyldes øgede omkostninger til nødforsyningsydelser fra gaslagrene idet lagerpriserne i år blev fastsat via auktion.

Auktionen gav en lavere pris på injektions/udtrækskapacitet i forhold til sidste år. Prisen på volumenkapacitet steg derfor i forhold til sidste år, da prisfastsættelsen på volumenet er residualbestemt. Volumenkapacitet udgør hovedparten af de nødforsyningsydelser Energinet.dk køber fra lagerselskaberne

For yderligere information kontakt senior økonom Marcus Hansen, tlf +45 4487 3364, mah@energinet.dk.

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.