Læsø får nyt elkabel

Nyt elkabel mellem Jylland og Læsø.

Energinet.dk har besluttet at udskifte elkablet til Læsø for at styrke forsyningssikkerheden, efter øen sidste sommer oplevede to strømsvigt på en enkelt weekend.

Begge episoder blev efterfølgende grundigt evalueret af Energinet.dk, ESV Net og Læsø Elforsyning for at undgå lignende strømafbrydelser.

Det nye kabel bliver et 60 kV kabel, der bliver anlagt i tæt samarbejde med ESV Net og Læsø Elforsyning, kommer til at løbe mellem station Lyngså syd for Sæby og Vanggård syd for Vesterø Havn på Læsø.

Kablet vil i første omgang blive drevet som et 20 kV kabel, men vil med sine ekstra 40 kV være parat til at klare for eksempel udbygning af vindkraft eller etablering af nye erhvervsvirksomheder på øen.

Den samlede investering i forbindelse med det nye kabel ventes at blive godt 35 mio. kr.

Det nye kabel ventes i drift i midten af 2011, hvorefter det eksisterende 20 kV kabel, der indtil de to strømafbrydelser havde fungeret uden fejl siden 1965, vil fungere som reservekabel.

Første strømsvigt sidste sommer skyldtes et brud på kablet forårsaget af et anker, mens andet strømsvigt dagen efter skyldtes et sammenfald af uheldige omstændigheder, hvor et relæ på grund af den usædvanlige driftssituation af sikkerhedsgrunde slog fra.

Yderligere oplysninger
Carsten Jensen, eltransmissionsdirektør, Energinet.dk, mobil 2333 8510

Abonner på nyheder

Modtag besked direkte i din i indbakke, når der er nyt.